Dlouhou dobu mě lákalo tento recept vyzkoušet. V situaci, kdy mě zdravotní důvody donutily omezit bílou mouku, přišel jeho čas. A když jsem ho poprvé upekla, věděla jsem, že si ho budu ráda péct znovu a znovu.
Receptů na semínkový chléb je na internetu spousta, ale každý si vždy přizpůsobí množství jednotlivých semínek a oříšků podle své chuti. I já jsem ho zkoušela ve více variantách a vždy se povedl. Doufám, že vám bude moje kombinace chutnat.
Ingredience:
- 130 g slunečnicových semínek
- 130 g ovesných vloček (v případě bezlepkové diety použijte bezlepkové)
- 20 g dýňových semínek
- 70 g lískových oříšků (nahrubo nasekaných)
- 60 g lněných semínek
- 40 g sezamových semínek
- 25 g chia semínek
- 25 g psyllia (rozpustná vláknina)
- 2 lžičky himalájské soli
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce kokosového oleje
- 350 ml vody
Do mísy dáme všechny sypké suroviny.
V druhé misce si připravíme vlažnou vodu smíchanou s kokosovým olejem, solí, medem a vinným octem, přidáme k sypké směsi a krátce promícháme.
Těsto na chléb přendáme do pečlivě vymazané formy (nejlépe kokosovým olejem) a upěchujeme.
Takto připravený chléb necháme nejméně dvě hodiny (případně přes noc) odležet.
Chléb pečeme na 180 stupňů asi 60 minut. Pokud máte formu silikonovou, v polovině pečení chleba překlopte na mřížku a dopečte bez formy, aby byl povrch křupavý.
Další zajímavé recepty od Romany Böhmové najdete na jejím blogu Na skok v kuchyni.
Foto: Blog Na skok v kuchyni