Jaro je v plném proudu a pokud jste ještě nevyměnili syté polévky za lehké pomazánky, teď je ten správný čas. Jejich výhodou je nekonečná variabilita. A to nejen co se týče ingrediencí, ale i způsobu využití.
Domácí pomazánky můžete upravit dle vaší chuti a namazat je na kousek dobrého, nejlépe domácího pečiva. Skvěle se dají využít i jako náplň pro zeleninu nebo si je lze vychutnat jako dip k celozrnným krekrům. Když je navíc ozdobíte čerstvými bylinkami, bude to pastva nejen pro vaše chuťové buňky, ale i oči.
Žervé je klasika, ale které je to nejlepší?
Oblíbeným základem pro nejen jarní pomazánky je čerstvý sýr, který známe pod názvem žervé nebo smetanový sýr. Jeho hlavní složkou bývá mléko, smetana a sůl. Čím méně dalších přísad obsahuje, tím bývá kvalitnější. Pokud na produktu navíc spatříte logo biozebry či biolistu, máte jistotu, že byl vyroben z bio mléka od krav z ekologického chovu a splňuje podmínky ekologické produkce.
Zvládnete si ho vyrobit i doma!
Příprava základního domácího žervé je překvapivě jednoduchá, a výsledek za to stojí. Výhodou je, že sami rozhodnete o tom jaké suroviny využijete. Budete znát jejich původ, kvalitu a případně i kontrolovat obsah tuku. Jak tedy na vlastní luxusní žervé v bio kvalitě?
Potřebujete:
- 2 kelímky (500 g) bio selského jogurtu
- 1 kelímek bio zakysané smetany (250 ml)
- pláténko
Postup:
Celý proces probíhá zastudena. Začněte pečlivým promícháním jogurtu se smetanou, pak do velkého kastrolu přichystejte cedník s vystlaným plátnem, dovnitř vyklopte připravenou směs a plátno zaškrťte gumičkou nebo provázkem. Navrch položte pokličku, která směs zatíží. Přemístěte kastrol do ledničky na 1 celý den. Jak bude odkapávat tekutina, plátno občas znovu utáhněte. Druhý den je žervé hotové a je jen na vás, jestli ho dochutíte solí či nikoli. Můžete s ním následně zkusit připravit jeden z receptů pod článkem. Syrovátku, která vznikne jako vedlejší produkt, nevylévejte. Obsahuje celou řadu vitaminů skupiny B a minerálních látek. Zkuste s ní zadělat těsto nebo ji využít k omývání obličeje.
Kozí varianta pro fajnšmekry
Speciální kategorii tvoří tzv. kozí žervé neboli čerstvý kozí sýr. Od klasiky z kravského mléka se liší hlavně specifickou vůní a chutí, kterou někteří možná nemusí, ale jiní ji naopak milují. Některé farmy nabízejí výrobky z kozího mléka čerstvé, a to pouze v sezoně, která trvá od dubna do listopadu. Jestli patříte mezi fanoušky kozích produktů, můžete se na některou z farem podívat i osobně.
Recepty:
Pomazánka ze žervé se zeleninou
- 120 g bio žervé nebo smetanového sýra
- ½ bio mrkve, nastrouhané najemno nebo nahrubo podle chuti
- ½ bio papriky, drobně nakrájené
- 2 bio jarní cibulky, jemně nasekané
- 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (medvědí česnek, petržel, kopr a další)
- 1 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z citronu
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady a máme hotovou chutnou pomazánku. Hodí se jako náplň do sendviče pro děti, i jako dip ke křupavým krekrům.
Plněná rajčata s pomazánkou z vajíček a čerstvého sýru s ředkvičkami
- 5 bio vajec, uvařených natvrdo
- 1 svazek menších bio ředkviček
- 1 lžíce šťávy z limetky
- 1 krabičku s bio řeřichou
- 150 g bio žervé nebo čerstvého sýra
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Vajíčka nakrájíme na kostičky. Ředkvičky pokrájíme nadrobno a řeřichu nasekáme. Poté smícháme se žervé a limetkovou šťávou a případně dochutíme solí a pepřem. Pokud bychom chtěli pomazánku jemnější, tak vejce i ředkvičky nastrouháme. Pomazánka je skvělá do čerstvých plněných rajčat nebo papriky, ale i namazaná jen tak na chléb.
Pomazánka z kozího žervé s bylinkami
- 200 g bio čerstvého kozího sýra
- 2 lžíce bio olivového oleje
- 3 lžíce bio bílého jogurtu
- 1 lžíce bio žervé
- 2 lžíce nadrobno nasekaných bio bylinek (petrželka + pažitka, nebo máta + tymián)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Kozí sýr, žervé a olej důkladně promícháme nebo rozmixujeme. V misce pak směs smícháme s nasekanými bylinkami. Ochutíme solí nebo pepřem. Variantou je přidat malý stroužek rozetřeného česneku. Hotovou pomazánku dáme alespoň na hodinu vychladit do ledničky. Je skvělá na všechny druhy pečiva, případně do sendviče s plátky červené řepy.
Foto: pixabay.com/ivabalk, archiv