Občas se stane, že se dostaneme do nouzové situace a musíme si vystačit s tím, co dům dá. A přesně takový režim je nyní v karanténě, díky které jsme se kvůli pandemii koronaviru ocitli. Protože se nyní do obchodu nevydáváme tak často, jak jsme zvyklí, je nasnadě zužitkovat to, co nám poskytují domácí zásoby.
Vyzkoušejte některý z našich chutných, rychlých a snadných receptů, které jistě potěší nejen maminky, ale i tatínky, kteří zůstali v rámci karantény s dětmi doma.
Těstoviny
Potravina, která určitě nechybí v žádné domácnosti. Uvařené jsou za pár minut a milují je hlavně děti. Dají se připravit v různých variantách – na slano i na sladko a navíc se jednoduše skladují. Až vyrazíte do obchodu, předzásobte se špagetami, kolínky, nudlemi i flíčky…
Těstoviny s rajčatovou omáčkou
Pro vytvoření tohoto receptu opravdu mnoho nepotřebujete.
Ingredience:
- 1 plechovka nasekaných rajčat
- pár stroužků prolisovaného česneku
- koření – bazalka, oregano, tymián
- a pro mlsné jazýčky i trocha nastrouhaného sýra
- sůl
- 1 čajovou lžičku olivového oleje
Postup:
Těstoviny uvařte dle návodu, sceďte a nechte přiklopené v hrnci.
Během vaření zahřejte na pánvi lžičku olivového oleje. Česnek oloupejte, stroužky prolisujte a přidejte na pánev.
Nechte prohřát a poté do pánve vyklopte obsah plechovky. Přidejte sůl, koření a nechte pár minut probublávat.
Těstoviny rozdělte na talíře, polijte omáčkou a posypte nastrouhaným sýrem.
Těstoviny s ořechy a cukrem
Recept, který ocení zejména malí strávníci.
Ingredience:
- široké nudle
- 1 – 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů (dle počtu strávníků)
- vanilkový cukr
- cukr moučka
Postup:
Nudle uvaříme v osolené vodě dle návodu.
Ořechy nasekáme a nasucho opražíme na pánvi. Přisypeme vanilkový cukr a vše promícháme.
Scezené nudle rozdělíme na talíře, přidáme opražené ořechy a dle chuti posypeme moučkovým cukrem. Hotovo!
Pokrmy s rýží
Tato obilovina je velmi výživná a opět se snadno skladuje. Použít se dá jako příloha, ale i jako hlavní jídlo, např. v podobě chutného rizota.
Italské rizoto po milánsku
Ingredience:
- 300g rýže (Pokud nemáte tu na rizoto, nevadí. I s obyčejnou rýží bude recept dobře chutnat)
- 100g másla
- 1 středně velká cibule
- 100g nastrouhaného parmezánu (jestli ve vašich zásobách není, sáhněte po jiném druhu sýra)
- 50ml bílého vína
- litr zeleninového vývaru (lze použít i bujón v kostce)
- trocha sušeného šafránu (jestli v zásobách chybí, tak ho vynechte)
- sůl
- pepř
Postup:
Připravte si vývar. V hrnci rozpusťte 50g másla a restujte na něm oloupanou a najemno nakrájenou cibuli tak dlouho, dokud nezesklovatí. Přilijte 50ml vývaru a nechte vařit tak dlouho, dokud se tekutina nevypaří (zabere to asi čtvrt hodiny).
Do hrnce přidejte rýži a asi tři minuty ji restujte. Zrna posypte trochou šafránu, promíchejte, nechte chvilku rozvonět a poté vše zalijte bílým vínem. Opět čekejte dokud se tekutina nevypaří. Následně rýži zalijte dalším dílem vývaru a vařte ji asi dvacet minut. Vývar v průběhu vaření postupně přilévejte a rýži dobře promíchávejte, aby se nepřipálila. Postupujte tak dlouho, dokud nepoužijete všechen vývar.
Až rýže změkne, přimíchejte do ní zbylé máslo a nastrouhaný parmezán. Dochuťte solí, pepřem a podávejte.
Brambory
Bez této potraviny se naše kuchyně obejde jen stěží. Brambory jsou velmi variabilní, připravit se z nich dají polévky, hlavní chody i dezerty. Je jen na vás, který recept si vyberete. Třeba vás zaujme právě ten náš.
Blesková bramboračka
Nejde o klasický recept na bramborovou polévku, ale zato dokonale odpovídá našemu – co dům dal – konceptu. Hotová je za pár minut, zahřeje a zasytí.
Ingredience:
- 4 středně velké brambory
- 1 menší cibule
- 2 menší mrkve nebo jedna velká
- 1 menší kořenová petržel
- lžíce másla
- sůl
- pepř
- 0,5 – 0,7 l vývaru (nebo polovinu bujónové kostky)
- špetka majoránky
Postup:
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev a petržel očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle.
Na pánvi zahřejeme máslo, přidáme cibuli a chvilku restujeme. Poté přidáme mrkev a petržel a ještě pár minut je restujeme. Trochu osolíme, opepříme, přidáme majoránku a vše zalijeme vývarem.
Když začne voda vařit, přidáme nakrájené brambory. Jakmile změknou, je polévka hotová. Servírovat ji lze například s opečenými toastem.
Foto: Pixabay.com_Werner Heiber