Kvalitní čokoláda má na organismus pozitivní účinky. Pomoci může od splínu, protože podporuje tvorbu serotoninu – hormonu štěstí, v těle. Nestresujte se proto situací, ve které se právě naše země nachází a upečte si doma báječnou buchtu. Uvidíte, že se vaše nálada o dost vylepší.  

Ingredience:

  • 250 g třtinového cukru
  • 1 máslo
  • 3 vejce
  • 300g hladké mouky
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 lžíce kakaa
  • 4 zralé banány
  • 40g kvalitní hořké čokolády

Na polevu:

  • 100g kvalitní čokolády
  • lžičku oleje nebo oříšek másla

Postup:

Banány oloupeme a rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme.

Do mísy dáme vejce, cukr, změklé máslo a vyšleháme ručním mixérem nebo metličkou do pěny. Přidáme rozmačkané banány a vše mixujeme dokud nevznikne hladká hmota.

Dále přidáme čokoládu nalámanou na kostičky a sypké přísady – mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodou. Vše pečlivě promícháme a vypracujeme těsto.

Formu srnčí hřbet vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto do ní nalijeme. Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme přibližně 70 minut. Délka pečení se může lišit dle druhu trouby. (Zda je buchta upečená zjistíme tak, že do ní píchnete špejlí a nezůstane na ní žádné těsto.)

Chlebíček necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne).

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni spolu s oříškem másla nebo lžičkou oleje. Vzniklou polevou chlebíček pomažeme a ozdobíme ho plátky banánu.

Foto: Depositphotos.com