Milujete lahodnou chuť a neodolatelnou vůni čerstvě upražené kávy? Nabídky různých druhů příprav kávy se stále rozrůstají a vy se můžete cítit při jejich výběru trochu v nesnázích. Není třeba, náš článek vás provede všemi druhy káv – od těch nejmenších až po ty s mléčnou pěnou.
Řada lidí se potřebuje ráno vzpružit pořádným šálkem horké kávy. Není nic lepšího, co by vás dokázalo probudit a připravit na nový den.
Espresso
Rychlý hlt a šup do práce. Tak by se dalo espresso, které se podává v malém šálku (30 ml) popsat. Je to základ, který najdete v každé kavárně i restauraci.
Double espresso
Jeden malý šálek vám nestačil a po probdělé noci potřebujete „koňskou“ dávku kofeinu? Pak si objednejte espresso doppio (anglicky double shot). Jde o dvojnásobné množství kávy i vody (60 ml).
Espresso macchiato
Jedná se o klasiku s kapkou mléčné pěny. Dalo by se říct, že je to takové mini cappuccino.
Americano
Máte rádi velký hrnek kávy, který budete zvolna upíjet při rozhovoru s kamarádkou? Americano je tou pravou volbou. Jde v podstatě o espresso dolité horkou vodou, a to v poměru 1:5. Někdy se taky stane, že vám obsluha donese horkou vodu a vy si sami kávu naředíte dle chuti.
Ristretto
Mini šálek jako pro panenky. Ristretto pochází ze Sicílie, je sice podobné espressu, ale jeho objem je jen okolo 20 ml. Je sice silnější, ale sladší a kyselejší než klasické espesso.
Cappuccino
Lahodná káva vhodná ke snídani. Mnoho Francouzů si namáčí croissant právě do pěnového cappuccina. Nápoj o objemu 150 až 180 ml se skládá z espressa a teplého mléka. V původní italské receptuře obsahuje 2 cm vysokou hutnou pěnu na horkém mléce.
Flat white
Nápoj, který se připravuje do skleničky nebo cappuccinového šálku, se stal populární v Austrálii. Skládá se z espressa doppia, které se dolévá teplým mlékem s pěnou.
Latte macchiato
Základem je napěněné mléko do mikropěny, které se vlije do sklenice. Chvilku se počká a až poté se do nápoje přidá espresso.
Caffé latte
Kávový drink se připravuje do šálku s ouškem o objemu více než 250 ml. Tato káva vznikla v Itálii pro děti, a nepatří zrovna mezi oblíbené nápoje.
Filtrovaná káva
Během přípravy se používá proces louhování v horké vodě, který trvá kolem 3 – 5 minut. Poté se nápoj přefiltruje či scedí a je to.
Irská káva
Nápoj o objemu 2,3 dcl obsahuje 3 až 4 cl irské whiskey doplněné filtrovanou kávou a třtinovým cukrem. Povrch tvoří dvoucentimetrová vrstva z vyšlehané smetany.
Affogato
Nemáte chuť na horký nápoj, ale dali byste si kávu? Pak si dejte Affogato. Do ledové misky nebo skleničky patří jeden až dva kopečky zmrzliny, nejlépe vanilkové, a jedna či dvě dávky epsressa.
Frappé
Na přípravu dobrého frappé budete potřebovat rozpustnou kávu, cukerný sirup, led a trochu vody. To vše promíchejte v shakeru a přes sítko nalijte do vysoké sklenice naplněné ledovými kostkami.
Foto: pixabay.com/diego_nleite