Stejně jako průvod maškar a lidová hudba, patří k masopustu spousta dobrého jídla. Právě v těchto dnech maškarní veselí vrcholí a lidé by si podle tradice měli dopřát i nepříliš dietní stravu.

V minulosti hospodyně zásobovaly rodinu smaženými koblížky, různými druhy pečeného masa se zelím a kroupami či zabijačkovými specialitami. Mezi masopustními dobrotami nechybělo ani doměkka upečené koleno, které se přímo rozplývalo na jazyku. Díky našemu receptu si takovou hostinu snadno uděláte i u vás doma.

Ingredience:

  • 1 vepřové koleno
  • 3 lžíce medu
  • hrst petrželky
  • špetka soli
  • 1 sklenice Křeníku Hamé
  • 250 g krup
  • 2 jablka
  • 2 lžíce sádla

Postup:

Vepřové koleno omyjte, osušte a dejte na 30 minut povařit do hrnce s osolenou vodou.

Dva hrnky vývaru si uložte na stranu a vepřové koleno slijte a osušte.

Maso dejte do pekáčku, podlijte jedním hrnkem vývaru a pečte v troubě při 190 °C zhruba hodinu a půl.

Med rozpusťte a smíchejte se lžící Křeníku. Vepřové koleno během pečení podlévejte zbylým vývarem a potírejte medovou směsí.

Ječné kroupy uvařte podle návodu.

Dvě jablka omyjte, nakrájejte na kolečka a zbavte jádřinců. Poté je přidejte ke kolenu a pečte další půl hodinu.

Na pikantní přílohu, tzv. vejmrdu, si nastrouhejte zbylé oloupané jablko, přidejte dvě lžíce Křeníku, lžičku vývaru a osolte dle chuti.

Uvařené kroupy polijte trochou šťávy z kolena, smíchejte s nakrájenou petrželkou a podávejte s kolenem a vejmrdou.

Foto: receptyschuti.cz