Svítivě žlutý nápoj je díky svým léčivým účinkům pro podzim jako stvořený! Zlaté mléko má v učení ajurvédy po staletí pevné místo pro své léčivé, čistící a povzbuzující účinky. Vyrábí se z mléka (nejlépe rostlinného), kurkumy, zázvoru a dalších přísad. Také indická a čínská medicína si kurkumy cení jako mnohostranného léčivého prostředku, který dokáže sám či v kombinaci s dalšími přísadami doslova divy.
Zlaté mléko působí protizánětlivě, má silné antioxidační účinky a posiluje imunitu organismu, což je velmi výhodné zejména v chladném období, kdy bují virová onemocnění.
Ingredience pro jeden šálek zlatého mléka:
- 300ml rostlinného mléka (mandlového, kokosového…), lze použít i mléko kravské, ale to příliš nedoporučujeme, kvůli zahleňujícím účinkům,
- polévkovou lžíci namleté kurkumy,
- kousek zázvoru (asi 2 cm velký),
- ¼ čajové lžičky čerstvě namletého černého pepře,
- ¼ čajové lžičky skořice,
- ¼ čajové lžičky kokosového oleje,
- špetku čerstvě namletého muškátového ořechu,
- datle nebo čajovou lžičku agávového sirupu pro oslazení.
Postup:
Jednotlivé ingredience rozmixujte v mixéru do jemné konzistence. Kdo má raději teplé nápoje, ten ať mléko krátce zahřeje v hrnci na plotně. Pokud konzistence není dostatečně hladká, lze mléko přecedit přes sítko.
Další zdravé recepty naleznete zde
Foto: depositphotos.com