Konzumace ryb je pro náš organismus velmi prospěšná a losos navíc láká svým krásně narůžovělým masem. Skrývá se v něm však mnohem více: je bohatým zdrojem bílkovin, omega 3 mastných kyselin a vitamínu D, který zejména
v chladných měsících roku organismu chybí. Příprava lososa v kuchyni je velmi snadná a není třeba se obávat kostí zapíchnutých v krku. Dietní jídlo vytvoříte během chviličky!
Ingredience:
- 600g filetu z lososa,
- kousek zázvoru (přibližně 20g),
- 2 citrony,
- 2 polévkové lžíce olivového oleje,
- trocha vývaru na podlití,
- 1 čajová lžička medu,
- sůl,
- pepř,
- římský salát nebo salát polníček.
Postup:
Salát omyjeme, osušíme, (polníček zbavíme kořínků), natrháme na větší kousky
a rozdělíme na čtyři talíře.
Lososa omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na čtyři plátky. Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Jeden citron omyjeme mýdlem, opláchneme horkou vodou, osušíme a poté krájíme na kolečka. Z druhého citronu vymačkáme šťávu.
Plátky lososa osolíme a opepříme. Na pánvi zahřejeme olej a rybu, zázvor a plátky citronu v něm osmažíme dozlatova. Hotové maso, zázvor i citron odebereme z pánve
a naaranžujeme na salát.
Výpek na pánvi podlijeme vývarem, dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a vzniklou směsí salát pokapeme.
Více zdravých receptů najdete zde
Foto: Depositphotos