Zdravá svačina je důležitá nejen pro dobré soustředění malého školáka, ale také zabraňuje přejídání. Velkou část svačiny by měla tvořit zelenina a ovoce. Pokud vaše dítko svačiny odmítá, zkuste mu je zpestřit něčím netradičním, jídlo láká nejen vůní, ale i veselým vzhledem.
Zeleninu schovejte třeba do tvarohové pomazánky, sladkou obměnou může být chia puding s ovocem nebo domácí műsli tyčinky. Vyzkoušejte naše osvědčené tipy, a zkuste do jejich přípravy zapojit i přímo děti.
Domácí müsli tyčinky
Potřebujeme:
- 180 g mandle mleté
- 150 g ovesné vločky
- 150 g švestky sušené
- 80 g slunečnicová semínka
- 2 lžičky pasta tahini 2
- 500 ml Hamánek nápoj s broskvemi
- 2 lžíce lněná semínka
- 100 g nahrubo nasekané mandle
- 12 ks sušené datle
- 50 g sušené brusinky
- 2 lžičky mletá skořice
- 130 ml med
- 1 lžička máslo
Postup:
- Hranatý pekáč (asi 20 x 20) vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem.
- Třetinu vloček necháme stranou a všechny zbývající suché ingredience smícháme v míse – mleté, sekané mandle, vločky, nasekané sušené ovoce, brusinky, slunečnicová, lněná semínka a skořici.
- V menší misce rozmícháme tahini, med a broskvový nápoj a prošleháme do hladka. Směs nalijeme do druhé mísy a promícháme.
- Vše dáme do pekáče, urovnáme a stlačíme na tloušťku maximálně jeden centimetr. Povrch posypeme zbývajícími vločkami a opět přimáčkneme. Překryjeme pekáč potravinou fólií a necháme v chladu do druhého dne.
- Následující den nakrájíme na tyčinky a můžeme je hned balit na svačinu či snídani.
TIP:
Místo medu lze použít javorový sirup. Pokud máte raději křupavější tyčinky, můžete je před krájením 30 min. zapéct při teplotě 150 C.
Zvířátkové tousty – kuřátko
Potřebujeme
- Penam chléb toustový světlý
- domácí vajíčková pomazánka
- plátky jablka
- rukola
- mrkev
- kůrku tmavého chleba
- černé olivy
Postup:
Domácí vajíčkovou pomazánku připravíme z másla, nastrouhaných vajíček uvařených natvrdo a mléka. Ochutíme solí a troškou hořčice. Z chleba vykrojíme dva kruhy a spojíme je jemnou vrstvou pomazánky. Z plátků jablka vyrobíme oči a hřebínek, z mrkve zobáček a nožičky, z lístků rukoly křidélka.