Dýňová sezona je po roce zase tady. Kdo by nemiloval dýni. Vždyť je tak variabilní, kolik jen nejrůznějších receptů se z ní dá vymyslet. Nejraději připravujeme polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. To je pak opravdové pochutnání.
Hřejivá dýňová polévka
- 3 kusy chilli papričky Hamé
- 1 dýně hokkaido
- 500 ml zeleninového vývaru
- hrst dýňových semínek
- 2 hrsti klíčků červené řepy
- 1 cibule
- 2 lžíce žluté kari pasty
- 3 lžíce Olej rostlinný 3 lžíce
- pepř na dochucení
- sůl na dochucení
Troubu předehřejeme na 180 °C. Dýni omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme semínka. Ta můžeme povařit v osolené vodě (cca 10 minut) a poté osušené a očištěné od dužiny dát na plech vyložený pečicím papírem. Dýni (i se slupkou) nakrájíme na kostičky, dáme do hlubšího pekáčku, polijeme lžící oleje, přidáme kari pastu, pořádně promícháme a dáme na 20 minut do trouby.
Ve větším hrnci orestujeme na zbylém oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme opečenou dýni a kari, promícháme a přilejeme vývar. Necháme projít varem, přidáme chilli papričky, snižíme teplotu a vaříme 15 minut. Tyčovým mixérem rozmixujeme polévku dohladka a podáváme ozdobenou klíčky červené řepy s dýňovými semínky.
Slaný koláč s dýní, šalvějí a červenou cibulí
- 2 červené cibule
- lžíce oleje
- 1 Májka se zeleným pepřem
- lžíce šalvěje
- Dýně hokkaido 1 ks
- 350 g listového těsta
- 200 g sýra ricotta
- lžíce čerstvého tymiánu
- pepř dle chuti
- sůl dle chuti
Cibule oloupeme a nakrájíme na klínky. Dýni rozřízneme a vydlabeme semínka. Odkrojíme slupku a nařežeme na plátky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a 10 minut na něm opékáme cibuli s dýní, aby trochu změkly.
Listové těsto rozválíme a rozložíme na plech. Májku prošleháme s ricottou a natřeme na těsto. Navrch rovnoměrně rozprostřeme opečenou dýni s cibulí. Posypeme nasekanými čerstvými bylinkami a podle chuti osolíme a opepříme. Pečeme v předehřáté troubě 15 minut při 180 °C.
Dýňový koláč s brusinkami
Náplň
- jedna dýně Hokaido
- dvě lžíce medu
- tři lžíce javorového sirupu
- půl lžičky mleté skořice
- dvě vejce
- dvě lžíce citronové šťávy
- dvě lžíce zakysané smetan
- špetka mletého hřebíčku
Těsto
- 200 g sušenek
- 60 g másla
- 80 g mletých vlašských ořechů
- lžíce rumu
- Poleva
- 60 ml pomerančového džusu
- 80 g vlašských ořechů
- 350 g Brusinek Hamé
Dýni překrojíme na polovinu a vydlabeme semínka. Oloupeme slupku a nakrájíme na kostky. Dáme do hrnce, podlijeme malým množstvím vody a necháme 20 minut dusit pod pokličkou. Až se dýně začne rozpadat, slijeme vodu a šťouchadlem na brambory rozmačkáme na hladké pyré. Dáme stranou a necháme vychladnout. Mezitím si můžeme připravit nepečené těsto.
Sušenky (tmavé – například esíčka nebo karamelizované sušenky) rozmačkáme na co nejjemnější drobečky. Práci si můžeme trochu usnadnit. Stačí, když je nasypeme do igelitového sáčku. Ten pevně zavážeme a rozmačkáme je pomocí válečku. Nebo je ideálně i s ořechy nasypeme do mixéru a několika pulzy rozmixujeme úplně najemno.
Sušenkovou směs smícháme s rozpuštěným máslem, až se vytvoří hmota podobná těstu. Rovnoměrně ji napěchujeme do vymazané koláčové formy. Troubu nastavíme na 180 °C a necháme ji rozehřát. Dýňové pyré osladíme medem a javorovým sirupem. Přidáme také skořici a hřebíček, šťávu z citronu a zakysanou smetanu. Nakonec přidáme obě vejce a vyšleháme do hladkého krému.
Nalijeme na nepečený korpus a vložíme do trouby na 35–40 minut. Upečený krém je po okrajích zpevněný, ale uprostřed může být ještě trochu vláčný. Necháme vychladnout. Na polevu smícháme pomerančový džus a celé množství nakládaných brusinek a necháme krátce svařit. Nakonec můžeme rozmixovat tyčovým mixérem dohladka nebo nechat polevu s hrubší strukturou. Polevu opatrně rozetřeme na upečený koláč a ozdobíme vlašskými ořechy.