Nejoblíbenější pochoutka na světě? Čokoláda! Připravuje se ze zrn kakaových bobů, kterých se na světě sní každý rok více než tři miliony tun. Na výrobu přibližně půl kilogramu čokolády se spotřebuje 400 kakaových bobů, přičemž mezi její největší konzumenty patří obyvatelé Evropy a Spojených států amerických. Oblíbená pochoutka má i své narozeniny: 13. září slavíme Mezinárodní den čokolády.

Za historií čokolády je třeba ohlédnout se hodně do minulosti. Jako první objevili kouzlo kakaových bobů přibližně před třemi tisíci lety ve Střední Americe Mayové a Aztékové. Připravovali z nich placky a hořký nápoj. Ten pojmenovali xocolātl neboli „chocol“ (horký) a „atl“ (voda), z něhož bylo odvozeno dnešní pojmenování sladké pochoutky. Do Evropy ji přivezli ze svých objevitelských cest Španělé a její obliba se brzy rozšířila po celém Starém kontinentu.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Selena Gomez (@selenagomez),

Svodům čokolády podlehli mnozí… Její obliba nesouvisela jen s lahodnou chutí, připisovány jí byly i afrodiziakální účinky a tak není divu, že ji často a rádi konzumovali například vojevůdce Napoleon Bonaparte či královna Marie Antoinetta. Dnes se vášní pro čokoládu netají britský herec Tom Hiddleston, zpěvačky Selena Gomez, Kylie Minogue, Nicole Scherzinger či herečka Blake Lively.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Party like it’s 1999…

Příspěvek sdílený Blake Lively (@blakelively),

Produkci kakaových bobů dnes zajišťují zejména státy západní Afriky a Indonésie. Boby se pěstují na lokálních farmách a sklízí se ručně, protože by je stroje mohly poškodit. Nad produkcí bobů, udržitelností jejich pěstování, lidskými právy farmářů a jejich prosperitou bdí světová organizace World Cocoa Foundation.

Pár zajímavostí o čokoládě:

  • Botanický název stromu kakaovníku zní Theobroma cacao, což znamená „jídlo bohů“,
  • čokoláda má více než 600 vonných sloučenin, oproti červenému vínu, které jich má 200,
  • rozpouští se při 32°C, proto se roztéká v puse,
  • bílá čokoláda není čokoláda, neobsahuje kakaový prášek,
  • vůně čokolády pomáhá naladit v mozku vlny theta, které navozují relaxaci,
  • čokoláda má blahodárné účinky: chrání srdce a oběhový systém, snižuje vysoký tlak a je bohatým zdrojem minerálů.

Rada na závěr: I hořká čokoláda vám osladí život!

Recepty, které zpříjemní den a pohladí duši zde.