Pečení k létu zkrátka patří. Spojení sladké dobroty s ovocem se prostě nabízí. Sezona nabízí spoustu možností, na zahrádkách dozrává postupně spoustu druhů ovoce a všem sluší použití v koláčích na plech. A když není, i tak si můžete poradit. Kynuté, piškotové nebo křehké těsto, na to spoustu ovoce a navrch třeba drobenka.
Švestkový crumble s povidly
- 400 g vypeckovaných švestek
- 220 g švestkových povidel Hamé
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- šťáva z půlky citrónu
- 3 lžíce tmavého rumu
- 50 g třtinového cukru
Na drobenku:
- 100 g másla
- 100 g ovesných vloček
- 50 g strouhaného kokosu
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 50 g mandlové mouky
- 90 g třtinového cukru
- ½ lžičky skořice
- špetka hřebíčku
- špetka soli
- máslo na vymazání
Švestky si nakrájíme na čtvrtky a smícháme s ostatními surovinami na ovocnou směs. Všechny suroviny na drobenku dáme do druhé mísy a důkladně zpracujeme prsty. Zapékací misky si vymažeme máslem a naplníme ovocnou směsí, na kterou nakonec nasypeme drobenku. Pečeme na 180 stupňů zhruba 20 minut.
Snídaňové koláčky
- Extra Jam Hamé jahoda
- 100 g čerstvého krémového sýra
- jahody na ozdobu
- 275 g listového těsta
- cukr moučka na posypání
Listové těsto lehce rozválíme a rozdělíme na čtverce (cca 10×10 cm). Jeden čtverec si pomyslně rozdělíme na dva trojúhelníky a na jednu polovinu dáme lžičku čerstvého sýra a lžičku Hamé Extra Jamu jahoda. Přiklopíme druhou polovinou a vidličkou upěchujeme kraje. Tento postup můžeme zopakovat i u dalších dílů těsta.
Připravené koláčky dáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme dozlatova cca 10-15 minut. Vychladlé koláčky pocukrujeme a podáváme s čerstvými jahodami.
Švestkové knedlíky s povidly
- 400g hrubé mouky
- 550 g tvarohu
- 15 g másla
- 14 ks švestek
- 200 g zakysané smetany
- několik kapek vanilkového extraktu
- 400 g brambor
- 1 vejce
- sůl
- 100 g slazených povidel švestkových povidel Hamé
- 2 lžíce cukru moučky
- máta
Uvařené brambory si oloupeme a nastrouháme na jemno. Necháme je vychladnout. Brambory smícháme s moukou, solí, tvarohem, vejcem a máslem. Vypracujeme hladké těsto. Dáme si vařit vodu do hrnce.
Mezitím si vypeckujeme švestky. Každou švestku naplníme trochou povidel a zabalíme do těsta. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě cca 10 minut, dokud nám nevyplavou. Uvařené knedlíky rozkrojíme a podáváme s tvarohem smíchaným se zakysanou smetanou, cukrem a vanilkovým extraktem. Zdobíme mátou.