Pečení k létu zkrátka patří. Spojení sladké dobroty s ovocem se prostě nabízí. Sezona nabízí spoustu možností, na zahrádkách dozrává postupně spoustu druhů ovoce a všem sluší použití v koláčích na plech. A když není, i tak si můžete poradit. Kynuté, piškotové nebo křehké těsto, na to spoustu ovoce a navrch třeba drobenka.

Švestkový crumble s povidly

  • 400 g vypeckovaných švestek
  • 220 g švestkových povidel Hamé
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • šťáva z půlky citrónu
  • 3 lžíce tmavého rumu
  • 50 g třtinového cukru

Na drobenku:

  • 100 g másla
  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g mandlové mouky
  • 90 g třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • špetka hřebíčku
  • špetka soli
  • máslo na vymazání

Švestky si nakrájíme na čtvrtky a smícháme s ostatními surovinami na ovocnou směs. Všechny suroviny na drobenku dáme do druhé mísy a důkladně zpracujeme prsty. Zapékací misky si vymažeme máslem a naplníme ovocnou směsí, na kterou nakonec nasypeme drobenku. Pečeme na 180 stupňů zhruba 20 minut.

Snídaňové koláčky

  • Extra Jam Hamé jahoda
  • 100 g čerstvého krémového sýra
  • jahody na ozdobu
  • 275 g listového těsta
  • cukr moučka na posypání

Listové těsto lehce rozválíme a rozdělíme na čtverce (cca 10×10 cm). Jeden čtverec si pomyslně rozdělíme na dva trojúhelníky a na jednu polovinu dáme lžičku čerstvého sýra a lžičku Hamé Extra Jamu jahoda. Přiklopíme druhou polovinou a vidličkou upěchujeme kraje. Tento postup můžeme zopakovat i u dalších dílů těsta.

Připravené koláčky dáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme dozlatova cca 10-15 minut. Vychladlé koláčky pocukrujeme a podáváme s čerstvými jahodami.

Švestkové knedlíky s povidly

  • 400g hrubé mouky
  • 550 g tvarohu
  • 15 g másla
  • 14 ks švestek
  • 200 g zakysané smetany
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • 400 g brambor
  • 1 vejce
  • sůl
  • 100 g slazených povidel švestkových povidel Hamé
  • 2 lžíce cukru moučky
  • máta

Uvařené brambory si oloupeme a nastrouháme na jemno. Necháme je vychladnout. Brambory smícháme s moukou, solí, tvarohem, vejcem a máslem. Vypracujeme hladké těsto. Dáme si vařit vodu do hrnce.

Mezitím si vypeckujeme švestky. Každou švestku naplníme trochou povidel a zabalíme do těsta. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě cca 10 minut, dokud nám nevyplavou. Uvařené knedlíky rozkrojíme a podáváme s tvarohem smíchaným se zakysanou smetanou, cukrem a vanilkovým extraktem. Zdobíme mátou.

 

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.