Léto je plné kalorických nástrah. Občas zkrátka neškodí vynechat grilovací večírek a tučná jídla a nahradit je třeba salátem. I ty totiž umí náramně uspokojit naše chuťové pohárky. A kolik druhů jich je. Stačí si jen vybrat.

Fazolkový salát s broskvemi a makovo-medovou zálivkou

  • 200 g zelených fazolek
  • 100 g rukoly
  • 2 lžíce medu
  • lžíce citrusové šťávy
  • půl lžičky soli
  • balení Broskve kompotové půlené Hamé
  • 100 g sušené šunky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • lžíce mletého máku

Fazolky operte a odřízněte jim stopku. Krátké nechte vcelku, větší překrojte. Dejte je na 5 minut vařit do osolené vody. Hotové slijte a nechte zchladnout.

Broskvové plátky nechte okapat. Větší kusy můžete překrojit na menší proužky. Rukolu operte a osušte papírovou kuchyňskou utěrkou.

V míse smíchejte med, olej, citronovou šťávu a mák na dresink. Zamíchejte do něj rukolu, fazolky a kousky broskví. Ozdobte sušenou šunkou a podávejte.

Kuřecí salát s rukolou, jablkem a dresinkem z hrubozrnné hořčice

  • 100 g rukoly
  • lžíce citronové šťávy
  • 1 ks Kuřecí ve vlastní šťávě Hamé

Dresink

  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce hrubozrnné hořčice
  • hrst petrželky

Jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na menší kousky. Zakápneme je citronem, aby v salátu nehnědla. Z kuřecího masa odebereme ztuhlou šťávu a pak maso rozdělíme po vláknech. Hořčici, olej a citronovou šťávu prošleháme na dresink. Přidáme trochu čerstvě mletého pepře pro aroma a nakonec zamícháme i nasekanou petrželku. Všechno smícháme v salátové míse s opranou rukolou a zalijeme dresinkem.

Salát s krůtím masem a brusinkovou zálivkou

  • hlávka ledového salátu
  • 1 ks Brusinek Hamé
  • 2 lžíce vinného octa
  • hrst pekanových ořechů
  • 250 g krůtího masa
  • 200 g sýru feta
  • 75 ml olivového oleje

Polovinu fety dáme do hrnku spolu s brusinkami a octem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme třetinu olivového oleje a rozmixujeme. Potom přidáme další díl, opět rozmixujeme a stejně tak poslední dávku oleje.

Ledový salát opereme, necháme řádně okapat a natrháme. Krůtí maso obereme a rozdělíme po vláknech na menší kousky.

Do salátové mísy dáme nejprve vrstvu salátu, na ni navršíme pečené krůtí maso a pokapeme dresinkem. Posypeme pekanovými ořechy a nadrobenou fetou. Podáváme s čerstvým pečivem.

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.