Léto je plné kalorických nástrah. Občas zkrátka neškodí vynechat grilovací večírek a tučná jídla a nahradit je třeba salátem. I ty totiž umí náramně uspokojit naše chuťové pohárky. A kolik druhů jich je. Stačí si jen vybrat.
Fazolkový salát s broskvemi a makovo-medovou zálivkou
- 200 g zelených fazolek
- 100 g rukoly
- 2 lžíce medu
- lžíce citrusové šťávy
- půl lžičky soli
- balení Broskve kompotové půlené Hamé
- 100 g sušené šunky
- 4 lžíce olivového oleje
- lžíce mletého máku
Fazolky operte a odřízněte jim stopku. Krátké nechte vcelku, větší překrojte. Dejte je na 5 minut vařit do osolené vody. Hotové slijte a nechte zchladnout.
Broskvové plátky nechte okapat. Větší kusy můžete překrojit na menší proužky. Rukolu operte a osušte papírovou kuchyňskou utěrkou.
V míse smíchejte med, olej, citronovou šťávu a mák na dresink. Zamíchejte do něj rukolu, fazolky a kousky broskví. Ozdobte sušenou šunkou a podávejte.
Kuřecí salát s rukolou, jablkem a dresinkem z hrubozrnné hořčice
- 100 g rukoly
- lžíce citronové šťávy
- 1 ks Kuřecí ve vlastní šťávě Hamé
Dresink
- šťáva z jednoho citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce hrubozrnné hořčice
- hrst petrželky
Jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na menší kousky. Zakápneme je citronem, aby v salátu nehnědla. Z kuřecího masa odebereme ztuhlou šťávu a pak maso rozdělíme po vláknech. Hořčici, olej a citronovou šťávu prošleháme na dresink. Přidáme trochu čerstvě mletého pepře pro aroma a nakonec zamícháme i nasekanou petrželku. Všechno smícháme v salátové míse s opranou rukolou a zalijeme dresinkem.
Salát s krůtím masem a brusinkovou zálivkou
- hlávka ledového salátu
- 1 ks Brusinek Hamé
- 2 lžíce vinného octa
- hrst pekanových ořechů
- 250 g krůtího masa
- 200 g sýru feta
- 75 ml olivového oleje
Polovinu fety dáme do hrnku spolu s brusinkami a octem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme třetinu olivového oleje a rozmixujeme. Potom přidáme další díl, opět rozmixujeme a stejně tak poslední dávku oleje.
Ledový salát opereme, necháme řádně okapat a natrháme. Krůtí maso obereme a rozdělíme po vláknech na menší kousky.
Do salátové mísy dáme nejprve vrstvu salátu, na ni navršíme pečené krůtí maso a pokapeme dresinkem. Posypeme pekanovými ořechy a nadrobenou fetou. Podáváme s čerstvým pečivem.