K letní pohodě patří pořádná sladkost. Tak jako před lety na prázdninách u babičky. Nemusí jít jen o sváteční nedělní záležitost. Záminku k mlsání může přinést klidně každý všední den. Zkuste jeden z ovocných tipů.
Borůvkový koláč s tvarohem
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce kakaa
- 1 balení vanilkového cukru
- 500 g měkkého tvarohu
- 3 vejce
- Extra Jam borůvkový Hamé
- 150 g másla
- půl balení prášku do pečiva
- dvě lžíce mléka
- 100 g cukru moučka
- lžíce vanilkového pudinku
V míse na těsto promícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Přidáme změklé máslo, vanilkový cukr, 1 žloutek a mléko a pečlivě propracujeme na tužší těsto.
Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme malým množstvím hladké mouky. Na dno dáme připravené těsto a navlhčenými prsty rozhrneme na celou plochu. Vložíme do lednice zatuhnout.
Bílky ušleháme na sníh a dáme na chvilku stranou. Tvaroh utřeme se žloutky, cukrem moučkou a pudinkovým práškem, případně můžeme nahradit škrobem. Poté zlehka zapracujeme ušlehané bílky a naplníme do formy. Dáme do trouby a pečeme 25–30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Upečený koláč vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Nakonec potřeme borůvkovým džemem a nakrájíme.
Piškotová buchta s přesnídávkou a jogurtovou polevou
- 2 vejce
- 240 ml mléko
- 1 ks vanilkového cukru
- 2 kusy ovocné přesnídávky Hamánek s meruňkami
- 180 g cukru krupice
- 120 ml oleje
- 260 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- 150 g bílého jogurtu
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme stranou do velké mísy a z bílků vyšleháme pevný sníh.
Žloutky ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně po částech přidáváme olej, mléko, polohrubou mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků.
Těsto nalijeme na vymazaný plech. Potřeme vrstvou meruňkové přesnídávky a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Trvá to zhruba 20‒30 minut.
Na ještě horký koláč rozetřeme bílý jogurt a necháme vychladnout.
Sicilská crostata
- 300 g hladké mouky
- 90 g másla
- 5 g sušeného droždí
- 1 ks Extra Jam meruňkový Hamé
- 100 g cukru moučky
- 2 vejce
- 1 ks vanilkového cukru
Mouku prosejeme a nahrubo do ní nastrouháme máslo právě vyndané z lednice. Promícháme ho s moukou a přidáme cukr a vejce. Rychle propracujeme na pružné těsto. Přikryjeme ho fólií a dáme minimálně na půl hodiny odpočinout do lednice.
Z hroudy těsta oddělíme zhruba dvě třetiny a menší část vrátíme do lednice. Větší část vyválíme na slabý plát a opatrně přeneseme do vymazané formy. Dno několikrát propíchneme vidličkou a potřeme vrstvou meruňkové marmelády.
Zbylé těsto vyválíme a nakrájíme z něj delší proužky. Poskládáme je do kříže na marmeládový základ – toto je tradiční dekorace crostaty.
Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 25–30 minut do zezlátnutí. Hotovou crostatu můžeme jíst ještě teplou, jen ji necháme pár minut vydýchat.