Chutney nebo také čatní… všechny tyto názvy pojmenovávají dochucovací omáčku původem z Indie. Tahle pochoutka se dostala i na náš stůl ve slané, nasládlé i pikantní podobě. Chutney se báječně hodí k dochucení grilovaného masa, kde je konkurentem kupovaných hořčic a kečupů. Sladké podoby této omáčky si můžete vychutnat i k sýrům či jen tak na chlebu. A jak by měla vypadat správná konzistence? Zelenina hezky vynikne, pokud ji nakrájíte na malé kousky. Při vaření se částečně rozvaří a změkne.

Čatní s lilkem

  • 1 lilek
  • 1 velká cibule
  • 4 plátky čerstvého zázvoru
  • 1/2 řapíkatého celeru
  • 5 lžic vody
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce Korunního cukru třtinového Demerara
  • hrst rozinek
  • hrst piniových oříšků
  • podle chuti: sůl, čerstvě mletý zelený pepř, mletý koriandr
  • olej podle potřeby

Cibuli, řapíkatý celer a lilek očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Zázvor oloupeme a nasekáme najemno. Oříšky nasucho opražíme na pánvi. Rozinky podle potřeby pokrájíme. Na oleji zvolna orestujeme cibuli, celer a zázvor. Po 3-4 minutách vmícháme nakrájený lilek a opékáme dalších 5 minut. Potom směs ochutíme Korunním cukrem hnědým, octem a kari kořením. Vmícháme rajčatový protlak, rozinky, piniové oříšky, podlijeme vodou a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty. Nakonec směs osolíme a okořeníme koriandrem a pepřem.

TIP: Lilkové čatní je výbornou přílohou ke steakům nebo grilované zelenině. Můžeme je podávat také teplé s rýží nebo pečivem.

 

Jablečné čatní

  • 1 citron
  • 4 kyselá jablka
  • 60 g čerstvého zázvoru
  • 8 stroužků česneku
  • 4 ks červených chilli papriček
  • 4 ks hřebíčku
  • 8 lžic octa
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 8 lžic Korunního cukru hnědého
  • 8 lžic rozinek
  • 1 lžička soli

Jablka oloupeme a nakrájíme na malé plátky. Zázvor a česnek očistíme a nastrouháme. Rozinky spaříme a citron vymačkáme. Do hrnce vsypeme všechny přichystané suroviny a zbytek koření. Odměříme si čtyři lžíce citronové šťávy a společně vše vaříme, než se celá směs rozvaří. Rozvařenou jablečnou směs v mixéru důkladně rozmixujeme. Horké jablečné čatní plníme do čistých skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Takto můžeme jablečné čatní uchovat v lednici i několik týdnů.

Tip: Jableční čatní hezky doplní pečené kuře nebo domácí paštiky.

Brusinkové čatní

  • 1 jablko
  • 720 ml brusinek
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 lžička nového koření mletého
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 šálek vody
  • 1 šálek Korunního cukru hnědého
  • 1 šálek rozinek
  • 1 šálek vinného octa

Jablko oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na střední pánvi přivedeme k varu vodu s hnědým cukrem. Stáhneme teplotu a do vody vsypeme všechny zbylé ingredience. Přivedeme zpět k varu a zvolna vaříme dalších 15 minut, nebo dokud jablka nezkřehnou. Následně přelijeme čatní do skleněné mísy. Přímo na hladinu nedodělaného čatní položíme plastovou pokličku a mísu dáme do chladné místnosti, kde necháme čatní přes noc ustát. Během noci se chuti a vůně dobře smíchají.

Tip: Brusinkové čatní podáváme při pokojové teplotě se sladkým pečivem nebo se smetanovým sýrem.

Více informací na: www.korunnicukr.cz

Foto: Shutterstock/Moravskoslezské cukrovary, a. s.

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.