Krátká sezóna čerstvého hrášku je už skoro tady. Dva šálky zelených kuliček obsahuje denní dávku vitamínů. A že jich hrášek má. Obsahuje množství manganu a vitamínů A, B1, B6, C a zejména vitamínu K. A pokud si nemáte kde čerstvý hrášek natrhat, nebo koupit, úplně stejně poslouží i hrášek za čerstva zmražený. Receptů je navíc spousta, vyzkoušejte třeba tyto.

Jarní hrášková polévka

Ingredience

  • středně velká cibule 
  • stroužek česneku
  • lžíce oleje
  • 2 plechovky Znojmia hrášku
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • lžíce nasekaného kopru
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 100 g slaniny

Na pánvi na oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Znojmia hrášek slijte a přidejte k cibuli a česneku, krátce osmahněte. Přidejte vývar, povařte a tyčovým mixérem rozmixujte. Přidejte citronovou šťávu, kopr a na mírném plameni povařte cca 7 minut. Slaninu nakrájejte na kostičky a na pánvičce osmahněte. Hotovou polévku podávejte se slaninou.

Krémové těstoviny z jednoho hrnce se šunkou a hráškem

Ingredience 

  • lžíce olivového oleje
  • jedna cibule
  • dva hrnky kuřecího vývaru
  • tři hrnky těstovin fusilli
  • půl hrnku strouhaného sýru cheddar
  • dva hrnky Mladého hrášku Znojmia
  • dva stroužky česneku
  • dva hrnky mléka
  • 150 g Pražské šunky vynikající kvalita Hamé
  • pepř
  • sůl

V hrnci necháme na olivovém oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Vmícháme nadrobno nakrájený česnek a po půl minutě přilijeme kuřecí vývar, mléko a přidáme těstoviny a tymián. Promícháme, necháme projít varem, stáhneme teplotu a vaříme doměkka – zhruba 10 minut. Přidáme mražený hrášek a nakrájenou šunku. Vaříme 5 minut a vmícháme sýr.

Jarní quiche s hráškem a lososem

Ingredience

Na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička Vitana Kypřicí prášek do pečiva
  • 150 g vychlazeného másla
  • 3-4 lžíce studené vody
  • 1 vejce

Na náplň

  • 200 g filetu z čerstvého lososa
  • 150 g Znojmia Mladý hrášek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • 4 vejce
  • 125 ml smetany
  • 60 ml mléka
  • 60 g strouhaného sýra
  • 1 nakrájená jarní cibulka
  • 1 lžíce nasekaného kopru

Mouku smícháme kypřicím práškem. Zapracujeme vychlazené a nahrubo nastrouhané máslo. Přidáme vejce, studenou vodu a vypracujeme kompaktní těsto (pokud se drolí, přidáme ještě lžíci vody). Zabalíme do potravinové fólie a dáme na 10 minut do lednice.

Filet z lososa dáme na pekáček vyložený papírem na pečení, osolíme a opepříme, pokapeme olejem a citronovou šťávou a dáme na 10-15 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Mražený hrášek vyndáme z mrazáku a necháme povolit při pokojové teplotě.

Těsto vyndáme a rozválíme na placku o průměru cca 28 cm a dáme ji do formy na koláč o průměru 25 cm. Zarovnáme okraje a dáme ještě na 30 minut do lednice. Poté propíchneme těsto vidličkou, přikryjeme dalším papírem na pečení a zatižíme žáruvzdornou nádobou. Dáme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme 12-15 minut. Pak vyndáme a teplotu snižte na 160 °C.

Mezitím si připravíme náplň. Hotového lososa zbavíme kůže a natrháme na kousky. V misce rozmícháme vejce, přidáme smetanu a mléko, osolíme a opepříme a zamícháme. Upečený korpus posypeme kousky lososa, hráškem, sýrem, jarní cibulkou, zalijeme vaječnou směsí a posypeme koprem. Dáme péct do trouby na 25-30 minut a necháme vychladnout.

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.

1 komentář

Comments are closed.