Krátká sezóna čerstvého hrášku je už skoro tady. Dva šálky zelených kuliček obsahuje denní dávku vitamínů. A že jich hrášek má. Obsahuje množství manganu a vitamínů A, B1, B6, C a zejména vitamínu K. A pokud si nemáte kde čerstvý hrášek natrhat, nebo koupit, úplně stejně poslouží i hrášek za čerstva zmražený. Receptů je navíc spousta, vyzkoušejte třeba tyto.
Jarní hrášková polévka
Ingredience
- středně velká cibule
- stroužek česneku
- lžíce oleje
- 2 plechovky Znojmia hrášku
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- 2 lžíce citronové šťávy
- lžíce nasekaného kopru
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 100 g slaniny
Na pánvi na oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Znojmia hrášek slijte a přidejte k cibuli a česneku, krátce osmahněte. Přidejte vývar, povařte a tyčovým mixérem rozmixujte. Přidejte citronovou šťávu, kopr a na mírném plameni povařte cca 7 minut. Slaninu nakrájejte na kostičky a na pánvičce osmahněte. Hotovou polévku podávejte se slaninou.
Krémové těstoviny z jednoho hrnce se šunkou a hráškem
Ingredience
- lžíce olivového oleje
- jedna cibule
- dva hrnky kuřecího vývaru
- tři hrnky těstovin fusilli
- půl hrnku strouhaného sýru cheddar
- dva hrnky Mladého hrášku Znojmia
- dva stroužky česneku
- dva hrnky mléka
- 150 g Pražské šunky vynikající kvalita Hamé
- pepř
- sůl
V hrnci necháme na olivovém oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Vmícháme nadrobno nakrájený česnek a po půl minutě přilijeme kuřecí vývar, mléko a přidáme těstoviny a tymián. Promícháme, necháme projít varem, stáhneme teplotu a vaříme doměkka – zhruba 10 minut. Přidáme mražený hrášek a nakrájenou šunku. Vaříme 5 minut a vmícháme sýr.
Jarní quiche s hráškem a lososem
Ingredience
Na těsto
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička Vitana Kypřicí prášek do pečiva
- 150 g vychlazeného másla
- 3-4 lžíce studené vody
- 1 vejce
Na náplň
- 200 g filetu z čerstvého lososa
- 150 g Znojmia Mladý hrášek
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
- 4 vejce
- 125 ml smetany
- 60 ml mléka
- 60 g strouhaného sýra
- 1 nakrájená jarní cibulka
- 1 lžíce nasekaného kopru
Mouku smícháme kypřicím práškem. Zapracujeme vychlazené a nahrubo nastrouhané máslo. Přidáme vejce, studenou vodu a vypracujeme kompaktní těsto (pokud se drolí, přidáme ještě lžíci vody). Zabalíme do potravinové fólie a dáme na 10 minut do lednice.
Filet z lososa dáme na pekáček vyložený papírem na pečení, osolíme a opepříme, pokapeme olejem a citronovou šťávou a dáme na 10-15 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Mražený hrášek vyndáme z mrazáku a necháme povolit při pokojové teplotě.
Těsto vyndáme a rozválíme na placku o průměru cca 28 cm a dáme ji do formy na koláč o průměru 25 cm. Zarovnáme okraje a dáme ještě na 30 minut do lednice. Poté propíchneme těsto vidličkou, přikryjeme dalším papírem na pečení a zatižíme žáruvzdornou nádobou. Dáme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme 12-15 minut. Pak vyndáme a teplotu snižte na 160 °C.
Mezitím si připravíme náplň. Hotového lososa zbavíme kůže a natrháme na kousky. V misce rozmícháme vejce, přidáme smetanu a mléko, osolíme a opepříme a zamícháme. Upečený korpus posypeme kousky lososa, hráškem, sýrem, jarní cibulkou, zalijeme vaječnou směsí a posypeme koprem. Dáme péct do trouby na 25-30 minut a necháme vychladnout.
Hrach je veľmi chutný. Ďakujem vám za chutné jedlo
Comments are closed.