Jestli existuje česká plodina, která je vyloženě sezonní, pak je to chřest. A ono obdob začalo právě teď! Lahodné špargle rozezní chuťové buňky. A taky probudí sílu antioxidantů. Chřest detoxikuje tělo, je plný vitamínů a řady dalších prospěšných látek. Kouzlo chřestu musíte ochutnat, ať pro to máte jakýkoli důvod. A co nejrychleji, protože za chvíli už prostě nebude. Zkuste jeden z výborných receptů.

Chřestová polévka s šunkovými kostičkami

Ingredience (4 porce):

  • 2 svazky zeleného chřestu
  • 2 jarní cibulky
  • 70 g másla
  • 750 zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany
  • 340 g Pražské šunky Hamé
  • sůl, pepř

Postup:

Chřest opláchneme a očistíme – odkrojíme dřevnaté konce a pokud je to potřeba, oloupeme slupku. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka.

V hrnci rozpustíme dvě třetiny másla a krátce na něm osmahneme cibulku. Jen tak, aby změkla, ale ještě nezačala zlátnout.

Zalijeme vývarem, přidáme chřestové stonky nakrájené na kousky a vaříme do změknutí. Potom rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme smetanu, podle chuti přidáme sůl a pepř a necháme krátce přejít varem.

Pražskou šunku nakrájíme na kostičky a opečeme ji na zbývajícím másle. Hotovou polévku podáváme ozdobenou šunkovými kostičkami.

TIP

  • Necháme si pár chřestových hlaviček na ozdobení. Před podáváním je krátce povaříme v osolené vodě.

 

Pečený losos s křupavým chřestem a rajčatovou salsou

Ingredience

  • 2 filety z lososa
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • svazek zeleného chřestu
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • lžíce sušeného česneku
  • sůl dle chuti
  • plechovka krájená rajčata Otma gurmán
  • citron
  • hrst čerstvého oregana
  • 150 g mletých loupaných mandlí
  • 2 vejce
  • lžíce sušeného oregana
  • pepř dle chuti

Postup:

Citron pečlivě omyjeme a ostrouháme z něj kůru. Potom překrojíme na polovinu a vymačkáme šťávu. Obojí budeme potřebovat na salsu i pro naložení lososa.

Lžičku kůry a lžičku šťávy smícháme s olivovým olejem a trochou soli a čerstvě mletého pepře. Prolisujeme do marinády polovinu česneku, promícháme a směs důkladně vetřeme do lososových filetů. Necháme v lednici půl hodiny marinovat.

Chřesty opláchneme a odkrojíme zdřevnatělé konce. Zelené chřesty mívají jemné stonky a většinou není nutné odstraňovat slupku. Pokud máme větší stonky, odstraníme pevnou slupku zhruba ze dvou třetin stonku.

V misce smícháme mleté mandle, parmazán, granulovaný česnek, sušené oregano a lžičku soli. V jiné misce prošleháme vajíčka. Každý chřestový stonek namočíme ve vajíčku a poté obalíme v připravené směsi. Hned klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 20 minut v troubě při 200°C.

Na rajčatovou salsu smícháme krájená rajčata s jednou lžičkou citronové kůry a lžičkou šťávy, přidáme nasekané oregano a zbývající dva stroužky česneku, také prolisované. Promícháme a podle chuti osolíme a opepříme.

Připravené filety dáme na plech vyložený pečicím papírem a 10–12 minut pečeme v troubě předehřáté na 180°C.

Hotového lososa přelijeme na talíři rajčatovou salsou a podáváme  s pečenými chřesty.

 

Zapečený marinovaný chřest

Ingredience:

  • 600 g chřestu
  • 8 ks sušených rajčat
  • 10 cherry rajčat
  • 100 g parmezánu
  • petrželová nať dle chuti
  • 1 lžíce vinného octa
  • marináda
  • 3 lžíce Extra panenský olivový olej Vasco da Gama
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce bílého vína
  • provensálské koření dle chuti
  • bazalka dle chuti
  • rozmarýn dle chuti
  • dobromysl dle chuti

Omyjeme a oloupeme chřest. Odstraníme zdřevnatělé konce, zhruba tři centimetry. Smícháme všechny ingredience na marinádu včetně oleje. Chřest dáme do zapékací misky, zalijeme marinádou a necháme aspoň 30 minut marinovat. Pak chřest posypeme strouhaným parmezánem, přidáme sušená i čerstvá rajčata a nasekané bylinky.

Dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů na 20–30 minut, až povrch zezlátne.

Zdroj: www.receptyschuti.cz

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.