Jestli existuje česká plodina, která je vyloženě sezonní, pak je to chřest. A ono obdob začalo právě teď! Lahodné špargle rozezní chuťové buňky. A taky probudí sílu antioxidantů. Chřest detoxikuje tělo, je plný vitamínů a řady dalších prospěšných látek. Kouzlo chřestu musíte ochutnat, ať pro to máte jakýkoli důvod. A co nejrychleji, protože za chvíli už prostě nebude. Zkuste jeden z výborných receptů.
Chřestová polévka s šunkovými kostičkami
Ingredience (4 porce):
- 2 svazky zeleného chřestu
- 2 jarní cibulky
- 70 g másla
- 750 zeleninového vývaru
- 150 ml smetany
- 340 g Pražské šunky Hamé
- sůl, pepř
Postup:
Chřest opláchneme a očistíme – odkrojíme dřevnaté konce a pokud je to potřeba, oloupeme slupku. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka.
V hrnci rozpustíme dvě třetiny másla a krátce na něm osmahneme cibulku. Jen tak, aby změkla, ale ještě nezačala zlátnout.
Zalijeme vývarem, přidáme chřestové stonky nakrájené na kousky a vaříme do změknutí. Potom rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme smetanu, podle chuti přidáme sůl a pepř a necháme krátce přejít varem.
Pražskou šunku nakrájíme na kostičky a opečeme ji na zbývajícím másle. Hotovou polévku podáváme ozdobenou šunkovými kostičkami.
TIP
- Necháme si pár chřestových hlaviček na ozdobení. Před podáváním je krátce povaříme v osolené vodě.
Pečený losos s křupavým chřestem a rajčatovou salsou
Ingredience
- 2 filety z lososa
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- svazek zeleného chřestu
- 100 g strouhaného parmazánu
- lžíce sušeného česneku
- sůl dle chuti
- plechovka krájená rajčata Otma gurmán
- citron
- hrst čerstvého oregana
- 150 g mletých loupaných mandlí
- 2 vejce
- lžíce sušeného oregana
- pepř dle chuti
Postup:
Citron pečlivě omyjeme a ostrouháme z něj kůru. Potom překrojíme na polovinu a vymačkáme šťávu. Obojí budeme potřebovat na salsu i pro naložení lososa.
Lžičku kůry a lžičku šťávy smícháme s olivovým olejem a trochou soli a čerstvě mletého pepře. Prolisujeme do marinády polovinu česneku, promícháme a směs důkladně vetřeme do lososových filetů. Necháme v lednici půl hodiny marinovat.
Chřesty opláchneme a odkrojíme zdřevnatělé konce. Zelené chřesty mívají jemné stonky a většinou není nutné odstraňovat slupku. Pokud máme větší stonky, odstraníme pevnou slupku zhruba ze dvou třetin stonku.
V misce smícháme mleté mandle, parmazán, granulovaný česnek, sušené oregano a lžičku soli. V jiné misce prošleháme vajíčka. Každý chřestový stonek namočíme ve vajíčku a poté obalíme v připravené směsi. Hned klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 20 minut v troubě při 200°C.
Na rajčatovou salsu smícháme krájená rajčata s jednou lžičkou citronové kůry a lžičkou šťávy, přidáme nasekané oregano a zbývající dva stroužky česneku, také prolisované. Promícháme a podle chuti osolíme a opepříme.
Připravené filety dáme na plech vyložený pečicím papírem a 10–12 minut pečeme v troubě předehřáté na 180°C.
Hotového lososa přelijeme na talíři rajčatovou salsou a podáváme s pečenými chřesty.
Zapečený marinovaný chřest
Ingredience:
- 600 g chřestu
- 8 ks sušených rajčat
- 10 cherry rajčat
- 100 g parmezánu
- petrželová nať dle chuti
- 1 lžíce vinného octa
- marináda
- 3 lžíce Extra panenský olivový olej Vasco da Gama
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce bílého vína
- provensálské koření dle chuti
- bazalka dle chuti
- rozmarýn dle chuti
- dobromysl dle chuti
Omyjeme a oloupeme chřest. Odstraníme zdřevnatělé konce, zhruba tři centimetry. Smícháme všechny ingredience na marinádu včetně oleje. Chřest dáme do zapékací misky, zalijeme marinádou a necháme aspoň 30 minut marinovat. Pak chřest posypeme strouhaným parmezánem, přidáme sušená i čerstvá rajčata a nasekané bylinky.
Dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů na 20–30 minut, až povrch zezlátne.
Zdroj: www.receptyschuti.cz