Že originalita, inovace a cit pro vyváženou chuť jsou nejdůležitějšími ingrediencemi moderní mixologie, znovu dokázal 22. ročník národního nominačního kola Mattoni Grand Drink. Nominační kolo Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů představilo nejlepší české barmany a jejich neotřelé nealkoholické drinky.
Prestižní soutěž v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink přinesla za dobu své existence již mnoho origináních nealkoholických drinků, na nichž je možné sledovat vývoj trendů v míchání koktejlů. Letošní cenné vítězství vybojoval Jan Šebek s drinkem Birdie, který porotu nadchl nejen zajímavou recepturou, ale samozřejmě především chutí. V receptuře se skvěle doplňuje chuť acai, yuzu a bezinky s minerální vodou Mattoni. Právě ta je stěžejní ingrediencí, kterou obsahují všechny koktejly míchané v rámci soutěže. Podmínkou je také nízká kalorická hodnota drinku. Každý koktejl by měl navíc odpovídat současným trendům barmanského světa.
Pravidla soutěže jsou velice přísná. Soutěžící barmani musejí své drinky vytvořit tak, aby byly trendy, inovativní, kreativní a zároveň nízkokalorické. Na jejich přípravu před porotou mají pouhých 7 minut. Národního kola Mezinárodního mistrovství v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink se letos zúčastnilo 12 soutěžících. Mezi nimi vynikl Jan Šebek se svým koktejlem Birdie.
„Můj drink byl inspirovaný jarní přírodou a přírodní minerální vodou Mattoni. Na jaře k nám přilétají z tropických krajin ptáci. Takže jsem použil tropická ovoce yuzu a acai, která mají velké množství vitaminů a dalších prospěšných látek. Pak jsem se se surovinami vrátil k nám do České republiky a zkombinoval jsem tropické plody s typicky českými surovinami – bezinkový cordial a vinný mošt. A dolil jsem ho perlivou minerálkou Mattoni, která drink pěkně odlehčí,“ přiblížil svůj vítězný koktejl Jan Šebek.
Druhé místo obsadil Jan Zlámaný s drinkem Match-ttoni a z třetí příčky se radoval Tomáš Staněk s drinkem nazvaným Lady Mineral. Přinášíme vám recepty, abyste si ty nejlepší nealko drinky mohli připravit i doma!
9. Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink, na němž bude Jan Šebek reprezentovat Českou republiku, se uskuteční v rámci Mattoni koktejl festivalu 8. června na pražském Staroměstském náměstí.
1. místo – Šebek Jan, koktejl BIRDIE
Ingredience:
• Mattoni Grand perlivá 10 cl
• Šťáva z acai 1 cl
• Šťáva z yuzu 0,5 cl
• Vinný mošt 3 cl
• Bezinkový cordial 2 cl
Ozdoba: kopr, květiny, malinový prach
Postup přípravy: Do shakeru nalijeme šťávy z yuzu a acai, bezinkový cordial a vinný mošt. Zalijeme Mattoni perlivou a promícháme barovou lžící. Směs nalijeme do sklenice, přidáme brčko obalené v malinovém prachu a ozdobíme koprem a květinami.
2. místo – Zlámaný Jan, koktejl MATCH-TTONI
Ingredience:
• Mattoni Grand perlivá 10 cl
• Mattoni Grand neperlivá 4 cl
• Matcha tea premium 1,5 g
• Čerstvá citronová šťáva 0,5 cl
• Čekankový sirup 2 cl
Ozdoba: citronová kůra
Postup přípravy: Do vychlazené misky nalijeme čekankový sirup, citronovou šťávu, nasypeme čaj Matcha a zalijeme neperlivou minerální vodou Mattoni. Vše pečlivě promícháme metličkou na čaj Matcha a přelijeme do vychlazené sklenice. Dolijeme Mattoni perlivou a zastříkneme citronovou kůrou, kterou následně ozdobíme sklenici.
3. místo – Staněk Tomáš, koktejl LADY MINERAL
Ingredience:
• Mattoni Grand perlivá 10 cl
• Citronová šťáva 2 cl
• Sirup bílá čokoláda Monin 2 cl
• Jablečný mošt 4 cl
• Zázvor
Ozdoba: jablečno-zázvorová kůže
Postup přípravy: Do sklenice nasypeme led a necháme vychladit. Do shakeru vymačkáme citronovou šťávu, přidáme zázvor a rozdrtíme paličkou. Přilijeme sirup s příchutí bílé čokolády a jablečný mošt, zasypeme ledem a pečlivě protřepeme. Ze sklenice vysypeme led a vložíme čerstvé ledové kvádry. Na ně přes sítko nalijeme směs ze shakeru. Dolijeme Mattoni perlivou, promícháme barovou lžící a ozdobíme jablečno-zázvorovou kůží.
foto: archiv