Velikonoce se blíží a je dobré myslet na to, co dát tento rok „na stůl“ a také, čím obdarovat koledníky. Máme pro vás pár receptů na sváteční mlsání…

Perníčky od babičky

Těsto:
• 400 g hladké mouky
• 250 g celozrnné žitné mouky
• 250 g Korunního cukru hnědého
• 1 zarovnaná lžička jedlé sody
• 1 sáček kypřicího prášku do perníku
• 1 lžíce kakaa
• 1 lžíce koření do perníku
• 4 vejce
• 4 lžíce mléka
• 2 lžíce medu
• 50 g másla nebo tuku na pečení
• vajíčko s trochou vody a kakaa na potření perníků

Poleva:
• 1 bílek
• 150–200 g Korunního cukru moučka
• 1 lžička citronu nebo octa

Smícháme sypké suroviny a postupně vmícháme vejce. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a med a následně směs za stálého míchání přikapáváme do těsta. Po promíchání je hmota velmi tuhá a nesourodá – těsto přikryjeme a necháme asi 30 minut odpočinout, vlhkost prostoupí celou hmotou. Poté propracujeme těsto v ruce. Pokud by hmota byla spíše řidší, dosypeme ještě trochu mouky. Těsto zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme odpočinout do chladničky alespoň přes noc.

Před zpracováním je nutné těsto včas vyndat, alespoň 2 hodiny předem. Těsto rozdělíme na 3-4 stejné díly a každý díl ještě propracujeme. Vyválíme na placku silnou 3–5 mm, z níž vykrajujeme formou vajíčka případně jiné tvary. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení, nezapomeneme nechávat mezi perníčky mezery, při pečení trochu nabydou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě okolo 180 °C asi 5–15 minut podle velikosti tvarů. Je důležité dodržet tuto dobu pečení, jinak pak nejsou perníčky měkké. Vyndáme je ve chvíli, kdy zavoní. Upečené perníčky ihned po vyjmutí z trouby potíráme rozšlehaným vajíčkem s trochou vody a lžičkou kakaa, aby byly perníčky tmavší. Necháváme chladnout na rovné podložce, aby se nezdeformovaly.

Perníčky zdobíme až druhý den, protože se musí vydýchat, jinak prý poleva opadává. Polevu umícháme z bílku moučkového cukru a citronu, nebo octa a ihned s ní zdobíme.

Linecká vajíčka

• 210 g hladké mouky
• 140 g másla
• 70 g Korunního cukru na pečení
• 2 žloutky
• 1 balení vanilkového cukru
• 1 lžička citronové šťávy
• Korunní cukr moučka na vyvalování těsta a na pocukrování
• Meruňková marmeláda na promazávání

Prosejeme mouku, přidáme cukr, máslo pokojové teploty, citronovou šťávu a žloutky. Pro rozpracování těsta použijeme ruce. Zpracováváme, dokud těsto nebude mít hladkou konzistenci a přestane se lepit. Hotovou směs necháme v chladném prostředí odležet alespoň hodinu. Poté vysypeme vál moučkovým cukrem a na něm vyvalujeme těsto na tloušťku cca 2 mm. Vykrajujeme kolečka případně jiné tvary. V předehřáté troubě pečeme asi 10 minut na 180 °C, dokud nebudou růžové. Hotové kousky slepujeme meruňkovou marmeládou a nakonec je pocukrujeme.

Kuřátkové makronky

Těsto:
• 200 g bílé mandlové mouky
• 200 g Korunního pudrového cukru
• 160 g bílků
• 200 g Korunního bio krystalového cukru
• 62 ml vody
• potravinářská gelová barva – žlutá

Náplň a zdobení:

• 500 g najemno nasekané bílé čokolády
• 250 g šlehačky
• dřeň z jednoho vanilkového lusku
• zdobící poleva, potravinářské gelové barvy, případně cukrářské zdobení – srdíčka na zobáčky

Před přípravou makronek mandlovou mouku a pudrový cukr přesejeme přes síto. Smícháme je s 80 g bílků a utřeme z nich pastu. Odvážíme si 70 g bio krystalového cukru a ušleháme jej s druhou polovinou (80 g) bílků. Pokud chceme barevnou variantu, teď je pravý čas přidat kapku gelové barvy. Mezitím povaříme zbylý bio krystalový cukr (130 g) ve vodě při 118 °C a tenkým pramínkem ho při nízké rychlosti šlehače přiléváme ke sněhu. Poté ji ušleháme při vysoké rychlosti do úplného vychladnutí. Sníh opatrně vmícháme do mandlové pasty.

Těsto naplníme do zdobicího sáčku (kulatá tryska vel. 6 nebo 8) a kulatou hladkou tryskou vytvarujeme na pečícím plechu kolečka. Necháme makronky cca 30 minut oschnout při pokojové teplotě, aby se při doteku nelepily na prsty. Pečeme je cca 10 minut v horkovzdušné troubě při 160 °C.

Pro přípravu náplně svaříme smetanu s dření z jednoho vanilkového lusku a přelijeme ji přes čokoládu, dobře rozmícháme. I sem můžete přidat kapku barvy, nebo nechat bílé. Hotovou náplň necháme 12 hodin odpočívat na chladném místě. Zchladlé makronky potřeme náplní a slepujeme k sobě. Dozdobíme polevou dle našeho vkusu a zručnosti – oči kuřátek mohou být pouze tečky či můžete vykreslit i řasy, obočí. V případě, že se necítíte na zobáčky, polevou udělejte tečku a přilepte srdíčko.

Pokud byste se rádi inspirovali ještě více, další recepty najdete na: www.korunnicukr.cz

Foto: Shutterstock 

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.