Osvědčený recept mojí maminky na meruňkové knedlíky je už stálicí v naší rodinné kuchařce. My jsme je tentokrát ještě vylepšili o lahodný tvaroh a mátový cukr, který dodá knedlíkům novou zajímavou chuť.
Ingredience:
- 250 g vařených brambor
- 220 g hrubé mouky
- 250 g tučného tvarohu
- 30 g změklého másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- 12 středních meruněk (vypeckovaných)
K podávání:
- 250 g tvarohu
- 100 g bílého jogurtu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce pomerančového likéru Grand Marnier
- vanilkový extrakt
Mátový cukr:
- hrst čerstvé máty
- 3 lžíce cukru krupice
Uvařené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a necháme zcela vychladnout.
Poté je promícháme s tvarohem, žloutky a máslem. V hrnci přivedeme vodu k varu, mírně ji osolíme, osladíme zhruba lžící cukru (můžeme přidat i trochu Grand Marnier).
Zapracujeme hrubou mouku, vytvoříme váleček a rozdělíme ho na asi 12 dílů (podle velikosti a počtu meruněk). Pokud nám těsto hodně lepí, přidáme ještě trochu mouky.
Pomoučenou rukou do těsta dobře zabalíme vypeckované meruňky.
Knedlíky vkládáme do vařící vody, ihned lehce nadzvedneme ode dna a poté, co po několika minutách vyplavou na povrch, vaříme ještě 2 až 3 minuty.
Tvaroh si v misce smícháme s jogurtem, moučkovým cukrem, likérem Grand Marnier a několika kapkami vanilkového extraktu.
Servírujeme s našlehaným tvarohovým krémem a posypeme cukrem umixovaným s mátou.
Další zajímavé recepty od Romany Böhmové najdete na jejím blogu Na skok v kuchyni.
Foto: Blog Na skok v kuchyni