Osvědčený recept našich babiček, tedy silný slepičí nebo kuřecí vývar, opravdu pomáhá při nachlazení. Vědci s překvapením zjistili, že slepičí polévka má opravdu protizánětlivé účinky a dokáže tedy léčit bolesti v krku a zmírňovat zanesení dutin.
Látky uvolňující se z koření a horká tekutina rychle uvolňují nos a ucpané dutiny. Látky obsažené ve vývaru samotném pak skutečně působí léčivě. Drůbeží vývar obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek. Rozhodně se ale vyvarujte polévky z pytlíku, kdo chce, aby mu polévka skutečně pomohla, měl by si ji nechat uvařit anebo si ji sám připravit.
Při prostydnutí, začínajícím kašli, rýmě, bolesti v krku a viróze nebo angíně se doporučuje použít vývar jako základ polévky, do které přidáme cibuli, česnek, pórek, pažitku, bílou ředkev, pepř, chilli papriku, kurkumu a čerstvý kořen zázvoru. Ingredience nemusí být všechny, záleží na vás, postačí kořenová zelenina. Po vypití polévky vlezte do postele a vypoťte se, v mnoha případech to postačí pro zastavení začínajícího onemocnění.
Příprava vývaru
Slepici nebo kuře dáme do lehce osolené vody vařit. Když vzkypí, posbíráme pěnu. Potom zmírníme var. Vývar vaříme 8 hodin, když chcete, tak i více hodin. Nejlepší restaurace na světě vaří vývar 12-24 hodin. Kdo to nezkusí, tak nikdy nepozná rozdíl. Vůně po celém bytě, silný vývar, který přímo láká k vypití.
Jak dlouho lze polévku uchovávat
Takto uvařený vývar se nezkazí, nezačne kvasit nebo zavánět, ani když ho 3 dny necháte při pokojové teplotě v místnosti. A pokud jste ho navařili větší množství a chcete ho mít při ruce, tak naporcovaný vývar můžete zmrazit a uschovat pro případ počínající nemoci.
Foto: pixabay/Couleur/Pexels