Stále se držíte předsevzetí, že odlehčíte jídelníček a zhubnete pár kilo? Zkuste omezit těžké a zahřívající maso a občas ho nahradit luštěninami.
Pokud máte s luštěninami problém, tedy nadměrnou plynatost, doporučuji je zařadit spíše na oběd, kdy tělo snese víc než večer. A jestli luštěniny moc neznáte a neumíte s nimi pracovat, na začátek je skvělé se naučit nejrůznější placičky a karbanátky, které chutnají snad každému. Můžete pak pro sebe i pro rodinu vytvořit lahodný burger, třeba z červené čočky.
Budete potřebovat:
- 250 g červené čočky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- stroužek česneku (nemusí být)
- lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- strouhaný sýr – jedna polévková lžíce
- 100 g jemných ovesných vloček
Postup:
Uvaříme v osolené vodě čočku, scedíme a necháme zchladnout. Mezitím na pánvičce orestujeme mrkev a cibulku – tu první nastrouháme, druhou nasekáme nadrobno. Vše pak v míse smícháme a přidáme koření, česnek a další, jen ovesné vločky přisypáváme naposledy a množství odhadneme podle toho, aby konzistence nebyla moc suchá. Vytvarujeme placky a buď je upečeme na pečicím papíru na plechu, nebo osmažíme na olejem lehce vymazané pánvi. Když je hotovo, potřeme hořčicí či kečupem a vložíme spolu s plátkem rajčete či okurky do celozrnné bulky nebo jen na žitný chlebík.
Foto: depositphotos.com/Mizina