Co připravit dětem ke svačině, aby to nebylo jednotvárné, ale zároveň bylo zdravé? Připravili jsme pro vás tři recepty na pomazánky, které tato kritéria splňují. V kombinaci s celozrnným pečivem a zeleninou vytvoří pestrý a chutný snack pro malé i velké strávníky.
Mrkvová pomazánka
Ingredience:
- 1 mrkev
- 100 g polotučného (případně odtučněného) tvarohu
- 1 lučina
- 100 g pomazánkového másla
- sůl
- špetka bílého pepře (není potřeba)
Postup:
Mrkev oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. V misce smícháme tvaroh, lučinu a pomazánkové máslo, přidáme mrkev a dochutíme solí a pepřem.
Tuňáková pomazánka
Ingredience:
- 1 plechovka tuňáka v oleji
- 1 menší cibule
- troška pažitky
- 1 pomazánkové máslo
- 1 žervé
- 1 vejce natvrdo
- sůl
Postup:
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Z plechovky tuňáka slijeme olej a spolu s vejcem dáme do menší misky. Přimícháme cibuli nakrájenou najemno, nasekanou pažitku, pomazánkové máslo a žervé. Nakonec dochutíme solí.
Avokádová pomazánka
Ingredience:
- 1 zralé avokádo
- 1 žervé
- 1 lučina
- citronová šťáva
- sůl
Postup:
Avokádo rozkrojíme, odstraníme pecku a za pomoci lžičky vydlabeme dužinu, kterou v misce rozmačkáme vidličkou. Přidáme žervé a lučinu, zakapeme citronovou šťávou a dochutíme solí.
Autor: A. Babuková
Foto: depositphotos.com/pressmaster