Prosinec je tradičně dobou večírků a hojné konzumace alkoholu, potkávání se s přáteli a někdy dokonce začátkem nových milostných dobrodružství. Bohužel tou horší částí veselí je častá ranní kocovina. Jak se s ní poprat?
Jednou za čas není problém polknout na bolest růžovou pilulku nebo si dát ranní vyprošťovák z lékárny. Určitě by to ale nemělo být moc časté, jinak to pro naše tělo nemá zrovna dobré následky. Pokud tedy tušíte, že se vám kocovina nevyhne častěji, zkuste s ní pracovat přírodní cestou.
Překonejte se…
Alkohol je silně močopudný, a tak je dobré už během bujarého veselí doplňovat nejen hladinku alkoholu, ale i vody. Hydratace těla je velká pomoc v překonání kocoviny. Po probuzení pak vypijte hrnek nejlépe medem slazeného čaje. Tělo potřebuje tekutinu i energii. Následovat by měla pořádná snídaně, i když mnoho lidí tahle představa neláká, k rychlé rekonvalescenci pomůže snídaně ve stylu míchaných vajíček a pomerančového džusu. Ještě lepší by bylo, kdybyste promastili střeva už před večírkem a dali si něco hutného – mastného, tělo je pak lépe připraveno na alkohol. Je také dobré dodat tělu zdravý cukr, takže po snídani, případně aspoň k snídani, sníst banán, hroznové víno nebo nějaké zdravé cukry – třeba raw tyčinku…
Bylinková vzpruha
Po snídani by bylo dobré vyrazit na procházku, tělo se vzpírá, ale vylehávat v posteli je pro něj horší, než když se přemluvíme a jdeme na půlhodinky ven. Dobrý životabudič je v tomto psí miláček, který nás vytáhne ven a na nic se neptá… Po návratu dejte šanci jemné bylinkové vzpruze. Dobrý je silný mátový čaj anebo zklidňující heřmánek, v obou případech doporučuji osladit lžičkou medu. Ti statečnější si pak mohou dát k obědu ještě skleničku pořádně hořkého piva – je to dobrý vyprošťovák, jak říkají zkušení pijani, ale je pravda, že ne každý ho po divokém večírku snese…
Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy