Když ucítíme vůni svařáku, snad každému z nás se vybaví Vánoce. Chladné až mrazivé počasí má tu výhodu, že vybízí k tomu, abychom se zahřáli. Odtud už je jen krok ke svařenému vínu.
Svařák je tradičním adventním nápojem. Ideální je na zahřátí nebo jen tak, pro navození zimní pohodové atmosféry. Hlavní složkou je tady samozřejmě červené víno, použít však můžeme i bílé. Ochucujeme hřebíčkem, skořicí, anýzem, vanilkou, medem nebo cukrem a pomerančem. Svou oblíbenou kombinaci koření si najde každý.
Ingredience:
0,75 l vína
1 lžička hřebíčku
1 ks pomeranče
2 ks vanilkového lusku
1 lžíce skořice mleté
kostka másla
cukr
anýzová hvězdice
Na rozpuštěném másle uděláme skořicový karamel. Do něj pak přidáme vnitřek vanilky, hřebíček, anýz, na plátky nakrájený pomeranč a víno. Vše necháme dostatečně povařit. Podle chuti ještě dosladíme a může se podávat.
Foto: pixabay/ferencvc