Pět tisíc let starý indický medicínský systém – ájurvéda – byl první na světě, který shromáždil soubor pravidel, jenž nám pomáhají zdravěji být i jíst. Získali jsme recept z kuchařky Ájurvéda evropskou cestou, kde recepty vycházejí z ájurvédských pravidel, ale jsou převedené do “našich podmínek”. Vyzkoušejte, třeba tento recept na letní oběd nebo večeři.

Kapustové karbanátky

Karbanátky milujeme všichni, jsou prima alternativou pro rodinnou večeři a obvykle jich vytvoříme více než se najednou sní a tak poslouží jako oběd na následující den.

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 1 středně velká kapusta
  • 3 vejce
  • 2 stroužky nadrobno nakrájeného česneku
  • 2 housky nebo rohlíky namočené v mléce (asi ve 150 ml)
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50g hladké mouky
  • strouhanka dle potřeby
  • olej
  • lžíčka majoránky
  • sůl, pepř

Kapustu “rozeberte” na menší kousky a dejte ji vařit do osolené vroucí vody. Když je měkká, vyndejte ji z hrnce a nechte okapat.

Mezitím si nakrájejte cibulku nadrobno a na oleji osmažte dozlatova.

Uvařenou kapustu nakrájejte nadrobno a přendejte do velké mísy. Přidejte k ní vejce, pečivo namočené v mléce, mouku, česnek a cibuli. Vše dobře promíchejte.

Směs dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Podle konzistence směsi přidejte tolik strouhanky, kolik bude třeba, aby bylo možné připravit karbanátky. Ty pak ještě obalte v rozšlehaných vajíčkách a strouhance.

Karbanátky smažte v dostatečné vrstvě oleje, nebo pečte na plechu v rozpálené troubě. Podávejte je s bramborovou kaší a lehkým salátem.

Foto: shutterstock.com

 

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.