Také se vaše srazy s kamarádkami neobejdou bez něčeho dobrého k mlsání? Pozvěte tentokrát své nejmilejší k sobě domů a připravte jim sladkou hostinu. Kdo by si nepochutnal na dezertu s čokoládou, kakaem či karamelem? Inspirujte se smyslnými recepty se smetanovým likérem Baileys Original, který pokrmům dodá jedinečnou chuť.
Za osobitou chutí likéru Baileys stojí tradiční receptura s kvalitními surovinami, jako pravá irská whiskey, čerstvá smetana a kakaové boby. Pro svou jemnou sladkou chuť je likér skvělý k popíjení na ledu, ale často se kombinuje i s kávou, přidává do míchaných koktejlů, nebo je vhodný pro tónování chutí v různých pokrmech. A protože podzimní sychravé dny jsou nenávratně tady, připravili jsme pro vás sladké recepty, z nichž si určitě vyberete svého favorita, který vám je zpříjemní.
Puding pro speciální příležitost
Ingredience:
- 50 g švestek
- 300 g sušeného ovoce
- 150 g koktejlových třešní
- Šťáva z 1 citronu
- Šťáva z 1 pomeranče
- 100 g hnědého cukru
- 2 lžičky skořice
- 150 ml likéru Baileys Original
- 2 vejce
- 50 g lískových ořechů
- 50 g mandlí
- 1 jablko
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Půl lžičky soli
- 175 g strouhanky
- 125 g ztuhlého másla
Na sirup:
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 polévkové lžíce likéru Baileys Original
- 1 polévková lžíce másla
Pokrájejte švestky, sušené ovoce, koktejlové třešně a smíchejte s citronovou a pomerančovou šťávou, cukrem, skořicí a přilijte likér Baileys. Směs zakryjte a nechte přes noc marinovat.
Pudinkovou mísu vymažte máslem. V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí, přidejte vejce, nasekané ořechy, nastrouhané jablko a strouhanku. Do směsi přistrouhejte ztuhlé máslo a rozmixujte. Přikryjte pečícím papírem a zabezpečte gumovou páskou.
Nádobu s pudinkem položte na plech a ten vylijte vodou. Dezert pečte v předehřáté troubě na 160 °C zhruba 5 hodin, poté ho uchovejte v lednici (vydrží po dobu 6 týdnů).
V den servírování nechte puding povolit v nádobě s teplou vodou, poté opatrně překlopte na dortový talíř.
Rozehřejte med, likér Baileys a máslo v malé pánvi. Vzniklým sirupem přelijte puding a libovolně dozdobte.
Brownies pro zlepšení nálady
Ingredience:
- 150 g másla
- 1 hrnek cukru krupice
- ¾ hrnku kakaa
- 1 lžičku vanilkového aroma
- 2/3 hrnku hladké mouky
- ½ hrnku likéru Baileys Original
- 3 vejce
V hrnci nechte pomalu rozehřát máslo. Přidejte cukr, kakao, pár kapek vanilkového aroma a důkladně vymíchejte do hladka.
Přidejte mouku, likér Baileys a tři vejce. Stáhněte plamen a opět vymíchejte.
Vyložte plech pečícím papírem a směs na něj přelijte.
Pečte zhruba 30 minut na 160 °C.
Po vychladnutí nakrájejte těsto na obdélníky a servírujte stylově s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Krémový cheesecake do skla
Ingredience:
- 220 g ricotty
- ½ hrnku třtinového cukru
- ¼ hrnku kakaa
- 6 lžic likéru Baileys Original
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 3 lžíce cukru moučka
- 1 a ½ lžíce kakaa
- 15 ks sušenek
V míse smíchejte ricottu, třtinový cukr, ¼ hrnku kakaa, 4 lžíce likéru Baileys, promixujte a dejte chladit.
V jiné míse vyšlehejte smetanu. Přidejte 2 lžíce likéru Baileys, cukr moučka, 1 a ½ lžíce kakaa, promixujte a také dejte chladit.
Oblíbené sušenky rozdrťte v mixéru.
Do sklenice začněte vrstvit sušenky, poté krém z ricotty, následně krém ze šlehačky a opět sušenky. Postup opakujte, dokud nebude sklenice naplněná.
Ozdobte šlehačkou a zbylými sušenkami.
Karamelové vejce s mangem
Ingredience:
- 200 g karamelové čokolády
- 350 ml smetany ke šlehání
- 1,2 dcl Baileys Original
- 200 g bílé čokolády
- jeden lusk vanilky
- 100 g manga
- citronová kůra z půlky citrónu
Nejprve si vytvořte mangové pyré. Mango nakrájejte na kousky, přidejte vodu a rozmixujeme v husté pyré, které vložte do formy ve tvaru vaječného žloutku a nechte zamrazit.
Bílou čokoládu vložte do hrnce spolu se 150 ml smetany, citronovou kůrou, 1 dcl Baileys a rozpusťte ve vodní lázni. Směs promíchejte a nechte vychladnout. Následně vyšlehejte se zbytkem smetany a spojte v hladkou pěnu. Tu nalijte do poloviny formy na větší vejce, přidejte mražené mangové pyré, dolijte pěnou a nechte celé zamrazit.
Karamelovou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, zamražené vajíčko nabodněte na párátko či špejli, celé ponořte do čokolády a nechte zatuhnout.
Jakmile čokoláda ztuhne, rozbijte vajíčko o talíř, přelijte Baileys a ihned servírujte.