Kari je směs koření, která patří k aromaticky výraznějším. Vznikla v Indii za koloniální britské nadvlády. Její součástí je i koření kurkuma, které zejména na podzim přispívá k větší obranyschopnosti organismu. Kari pokrm nejen krásně obarví, ale také nádherně ovoní.
Ingredience:
- 500 g kuřecího masa (lze použít i vepřové nebo krůtí)
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 3 kusy bobkového listu
- ½ kelímku zakysané smetany
- 1-2 lžíce hladké mouky
- 50 g másla
- 3-4 lžičky koření kari
- lžíce sójové omáčky
- 1-2 lžíce rostlinného oleje
- sůl
Maso nakrájíme na kostičky, dáme do misky, zalijeme troškou oleje, sójovou omáčkou a zasypeme kořením kari (2 lžičky). Necháme uležet alespoň 20 minut v lednici.
Na pánvičce zpěníme na oleji cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme prolisovaný česnek a bobkový list. Až se koření rozvoní, přidáváme maso, které orestujeme. Poté přidáme ještě jednu až dvě lžičky koření kari, zalijeme horkou vodou a maso vaříme doměkka. Dle chuti přisolíme.
V průběhu si uděláme z másla a mouky jíšku, a tu vmícháme k masu. Nakonec přidáváme zakysanou smetanu a ještě krátce povaříme.
Příloha dle chuti – rýže, knedlík, špagety, noky…
Autor: Alena Babuková
Foto: depositphotos/marimoart