Sezona dýní je v plném proudu a my pro vás tentokrát máme sladkou variantu oblíbené podzimní zeleniny. Dýně mají na naše tělo blahodárné účinky. Jejich výrazná barva potěší naše oči; vysoký podíl obsaženého draslíku, zinku a železa prospívá našemu zdraví.
Ingredience:
- 400g dýňového pyré
- 250g hladké mouky (lze kombinovat pšeničnou a špaldovou variantu)
- lžička prášku do pečiva
- lžička jedlé sody
- 100g cukru (u varianty bez cukru zvolte javorový sirup, poměr 3 díly sirupu na 4 díly cukru)
- balíček vanilkového cukru (u varianty bez cukru vanilkový lusk)
- 85g másla
- 2 vejce
- lžička skořice
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka mletého hřebíčku
- špetka mletého sušeného zázvoru
- špetka soli
Dýni oloupeme (pokud zvolíme dýni hokkaido, není třeba loupat), nakrájíme na větší kostky a povaříme ve vodě doměkka. Scedíme, necháme vychladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem. Připravíme si dvě mísy. V první smícháme cukr, vanilkový cukr a koření. Přidáme rozpuštěné, lehce zchladlé máslo, vejce a dýňové pyré. Ve druhé smícháme mouku s práškem do pečiva a sodou. Za stálého míchání směs postupně přisypáváme do první mísy. Troubu předehřejeme na 180-200 °C. Těsto naplníme do forem na muffiny a pečeme 20-25 minut. Hotové, zchladlé muffiny můžeme ozdobit skořicí.
Autor: Alena Babuková