Pokud máte rádi rýži, jistě ji připravujete na sto způsobů a vždycky chutná skvěle. Italskému risottu se ale opravdu nic nevyrovná – přitom je lehké na přípravu a úžasné na chuť.

Ingredience:

  • máslo
  • olivový olej – nemusí být
  • 1 střední cibulka
  • 250 g rýže – nejlepší je kulatozrnná
  • 50 g parmazánu – nastrouhaného na větší hobliny
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • deci bílého vína
  • pepř a sůl na dochucení
  • pokud máte – můžete přidat čerstvé houby, nejlépe malé hříbky

Ve větším hrnci rozpusťte máslo – asi větší lžíci, Italové k němu často přidávají ještě trochu olivového oleje… Cibulku nakrájejte na malé kousky a přidejte na rozpálený tuk, za občasného míchání ji nechte zesklovatět. Pak přisypte rýži a restujte asi pět minut za občasného promíchání. Pak přilijte bílé víno, nemusí být, ale není to pak ono… Počkejte, až se veškerá tekutina v hrnci vsákne a postupně přilévejte vývar. Opravdu to musí být postupný proces, zhruba ve čtyřech, pěti krocích. Asi po dvaceti minutách vaření je rýže měkká a je čas do ní přimíchat trochu másla a připravený parmazán. Solí a pepřem dochuťte až na závěr a hned podávejte.

Pokud se rozhodnete pro houbovou variantu, přidejte pokrájené hříbky do základu – tedy na cibulku, společně s rýží.

Foto: depositphotos/karelnoppe

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.