Možná se to stalo i vám, na zahrádce roste keřík, který plodí o sto šest a vy se tak trochu obáváte, co provedete s úrodou. Jak by se v podobné situaci zachovaly naše prababičky? Udělaly by nejspíš to, čemu se dnes říká zero waste přístup. Bez obav by využily vše, co se dá, uschovaly to v recyklovatelných obalech pro více použití a zbytek navrátily přírodě. Pojďte s námi objevit krásu, rozmanitost, ale hlavně báječné chutě trnky, rakytníku a dřínu. Oceníte je nejen v zimě.
Trnkovo bezová zavařenina
Trnkový keř najdeme obvykle u cest, na pastvinách či na zahrádkách. Jeho tmavě modré až černé plody jsou nabité vitamínem C a tříslovinami, které jsou přírodními detoxikanty. Sbírají se od září do října.
Ingredience:
- 750 g trnek
- 250 g černého bezu (bobulí)
- 500 g Korunního cukru želírovacího 2:1
Trnky a bez omyjeme a očistíme. Trnky vypeckujeme a nakrájíme na drobné kousky. Dáme vše do hrnce, přidáme želírovací cukr a vaříme na mírném ohni. Během varu mícháme. Po cca 6–8 minutách provedeme želírovací zkoušku. Když je džem hotový, naplňte jím sklenice.
Kam s trnkovo bezovou zavařeninou? Všude tam, kam bychom chtěli použít povidla. Tedy na promazání perníku, do šátečků či do buchet jako z pohádky.
Rakytníkové želé
Tento keř s oranžovými plody je velmi nenáročný na pěstování. Bobulky plné provitamínu A, vitamínů B, C, E a dalších látek se sklízí od srpna až do října.
Ingredience:
- 1 l rakytníkové šťávy
- šťáva z 1 pomeranče
- 500 g želírovacího cukru 2:1
- případně cukr krystal na doslazení
Plody rakytníku nasypeme do odšťavňovače. Rakytníkovou šťávu smícháme s pomerančovou a vaříme s Korunním cukrem želírovacím 2:1. V případě, že by se směs zdála příliš kyselá, můžeme dosladit krystalovým cukrem. Provedeme želírovací zkoušku a pokud už je směs připravena, vlažnou ji plníme do sklenic.
Rakytníkové želé si nejlépe vychutnáme namazané na pečivu či z něj můžeme vytvořit jednoduchý dezert – do skleničky navrstvíme rozdrobenou sušenku, jogurt, granolu, želé a na vrch dáme oblíbená semínka či čokoládu. Recept je tak jednoduchý, že poslouží jako snídaně či pohoštění pro návštěvu.
Dřínový džem s jablky
Dřín je oblíbený zahradníky i včelami pro své žluté květy, které vykvétají již brzy z jara. Jeho plody dřínky naopak potěší svou chutí, syrové mohou být tvrdší, proto je využijte na zavařování. Dřínky jsou nejlepší od konce září. Zejména v jižní Evropě jsou populární pro přípravu kompotů či likérů.
Ingredience:
- 750 g bobulek dřínu
- 3–4 jablka
- 2 lžíce citronové šťávy
- 500 g Korunního cukru želírovacího 2:1
Omyjeme dřín, zalijeme jej vodou a vaříme, dokud bobulky nezměknou. Vypustíme vodu, ovoce propasírujeme přes sítko a semínka odstraníme. Jablka oloupeme a vypeckujeme, nakrájíme je na malé kousky, přidáme citronovou šťávu a promícháme s ovocnou hmotou. Odvážíme 1000 g a promícháme s želírovacím cukrem. V případě, že máte rádi sladší, přidejte cukr krystal. Přivedeme k varu a vaříme 6-8 minut. Provedeme želírovací zkoušku, stáhneme z plotny a horkou směs plníme do připravených skleniček.
Jablka můžeme také vyměnit za hrušky či broskve. Dřínky jsou lehce nakyslé, proto se hodí všude tam, kam bychom dali brusinkovou zavařeninu – do sladkých koláčů či k pečenému masu.
Více informací na www.korunnicukr.cz nebo Facebooku.
Foto: PR Korunní cukr/Shutterstock