Někdo doporučuje kyselé okurky, jiný zase česnečku a někdo raději vsadí na obyčejnou kohoutkovou vodu – ano, řeč je o nekonečném boji s ranní kocovinou. Australští vědci však přišli s objevem, jak těmto nepříjemnostem předejít. Tím „zázračným nápojem“ je podle nich hruškový džus.
Vědci zjistili, že pojídání šťavnatých hrušek před tím, než požijete velké množství alkoholu, by mohlo pomoci zmírnit dopady následné kocoviny. Šťáva z hrušek totiž prý zvyšuje koncentraci, snižuje ztrátu paměti a dokonce napomáhá rychlejšímu vstřebávání alkoholu v krvi. Navíc prý také sníží citlivost člověka na světlo a zvuky.
Proto, abyste ráno netrpěli, si stačí dát před tím, než vyrazíte na nějakou párty či do baru, jednu hrušku nebo sklenici hruškového džusu. Ideální dávka je podle vědců 220 ml ovocné šťávy. Pokud však už kocovinu máte, žádný džus vás nezachrání…
Vědci blahodárné účinky hrušky testovali na dobrovolnících, z nichž jedné polovině podávali nápoj pouze s „hruškovou příchutí“ a té druhé opravdový hruškový džus. Druhá skupinka testovaných prokázala pozitivní účinky – následky předchozího večera prý snášela až o 21% lépe. „Pozitivní efekt byl prokázán pouze v případě, kdy člověk konzumoval hrušku před požitím alkoholu. Neexistuje žádný přímý důkaz toho, že pokud hrušku sníte až po požití alkoholu, vyhnete se tak kocovině. Ale mějte na paměti, že nejlepší způsob, jak se vyhnout kocovině, je nepít,“ řekla vědkyně a vedoucí výzkumu Manny Noakesová.
Vědci testovali pouze asijskou a nashi odrůdu hrušek. Takže, jestli mají stejný pozitivní vliv na kocovinu i ty „naše české“, se zatím neví…