Jsme spíše štrúdlový národ, ale s postupně se otevírajícími vlivy zahraničních kuchyní, u nás získávají na oblibě nové pochoutky. Tarte Tatin je klasickou ukázkou tohoto trendu. Koláč postavený na hlavu – tedy obrácený, se zkaramelizovanými jablky nahoře – tak by se dal popsat populární francouzský dezert. Připravit ho zvládnete i doma, k odpolednímu čaji i kávě je přímo stvořený.
Tarte Tatin je obrácený jablečný koláč, který koncem 19. století nejvíce proslavily sestry Tatinovy. Vznikl vlastně omylem – majitelka jednoho francouzského hotelu Stéphanie Tatin příliš opekla jablka do klasického koláče, a tak na ně pak připlácla těsto a koláč dala péct do trouby obráceně, aby se jablka nepřipálila. Vrstva jablek zapečených s cukrem a s máslem krásně zkaramelizovala a vytvořila pro oko lahodnou podívanou. A sladký hit byl na světě!
Jablečný koláč – Tarte Tatin
Ingredience
Těsto:
- 100 g másla
- 1 g soli
- 75 g moučkového cukru
- 220 g hladké mouky
- 2 g prášku do pečiva
- 1 vejce
Náplň:
- 1 kg jablek (ne příliš moučnatých)
- 200 g cukru
- 100 g másla
- 1 vanilkový lusk
Vypracujeme těsto, do rozpuštěného vychladlého másla postupně přidáváme cukr, mouku, špetku soli, prášek do pečiva a vejce. Necháme odpočinout cca 60 minut v chladničce.
Na přípravu karamelu zahříváme cukr na sucho, v nádobě, kterou budeme moci následně přesunout do trouby. Když začne cukr pěnit, přidáme máslo a odstavíme. Podélně rozkrojený vanilkový lusk položíme do karamelu.
Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců, nakrájíme je na půlky a vyskládáme na karamel tak, aby bylo celé dno zaplněné. Jablka v karamelu pečeme v troubě (150 – 160 °C) po dobu 60 minut, po vychladnutí je přemístíme opět na jednu hodinu do chladničky.
Rozválíme těsto na 3 mm silný plát, do tvaru a velikosti nádoby. Karamelizované ovoce utěsníme těstem a pečeme 10 minut na 220 °C. Po upečení necháme odpočinout a vyklopíme na talíř.
Foto: depositphotos/Julie208