Letos si s námi počasí pěkně pohrálo a tak sklízíme většinu letních ovocných výdobytků o dost dříve. Patří mezi ně i v kuchyni i domácím baru oblíbené švestky. Jak se dají využít a co vůbec obsahují?
Nejsou náročné, rostou ledaskde, dají se koupit za přijatelné peníze. Navíc se krom skvělé chuti a pestrého využití v kuchyni mohou pyšnit i širokým léčebným působením. Což není tak známé jako recept na koláč.
Z vitaminů obsahují švestky sice pouze vitamin E, zato minerálních látek mají spoustu – vápník, hořčík, fosfor, draslík. Dále jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny.
Léčivé účinky švestek
Tyto plody jsou výborným lékem na revmatismus, dnu, onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu. Pomáhají také chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu. Velmi účinné jsou při střevních problémech a zácpě.
Bolí vás klouby? Jezte švestky. Jsou výborným pomocníkem při dně, jako vynikající prostředek odbourávající a vyplavující především močovinu, která je vlastně příčinou této nemoci. Pokud máme k dispozici čerstvé švestky, doporučuje se vždy před hlavním jídlem zkonzumovat 1–2 plody nebo vypít 2 skleničky švestkové šťávy. Jinak používáme švestky sušené.
Švestky chrání a regulují funkci střev
Švestky ochraňují střeva. Máme-li problémy se střevy, můžeme si pomoci každodenní konzumací 4 čerstvých či sušených švestek. Švestky jsou i účinnou prevencí rakoviny střev.
Večer naložíme: 7–10 švestek do čisté vody a ráno je nalačno sníme a zapijeme vodou, v níž byly naložené. Toto velmi účinné projímadlo můžeme podávat v menším množství i dětem.
Nevyhazujte pecky, švestkové pecky spolehlivě prohřejí. Sušené pecky těchto plodů jsou vynikající náplní k výrobě zahřívacích polštářků. Ty si můžeme vyrobit tak, že dobře vysušené pecky naplníme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Když si potřebujeme nahřát některou část těla, stačí polštářek vložit na chvilku do rozehřáté trouby a můžeme použít. Tento polštářek je výborný například při břišních kolikách u miminek.
Mnozí ocení i možnost nechat si z nich vypálit vlastní slivovici
Ze švestek nedělá ideální ovoce pro destilaci jen vysoká úroda. Dalším důvodem je vysoký obsah cukru, díky němuž výborně kvasí a nabízejí i vysokou výtěžnost, v tomto případě tedy poměr čerstvého ovoce a výsledného destilátu. Uvádí se, že na litr padesátiprocentní pálenky potřebujete zhruba devět až dvanáct kilogramů švestek.
Pro pálení domácích destilátů se dají použít téměř všechny druhy ovoce a každé z nich propůjčuje destilátu svou specifickou chuť. Přesto k nejoblíbenějším patří pálenky ze švestek. Důvodů je hned několik. Především jde o hojně pěstované ovoce, které roste nejen v zahradách a sadech, ale i na mezích, okrajích lesů či luk. Navíc skladování čerstvých plodů, jichž se rodí vždy poměrně hodně, bývalo problematické. Ano, šlo z nich udělat kompoty či povidla, ale mnohem jednodušší a hospodárnější bylo vyrobit z nich právě pálenky. Nasbírané švestky se nasypaly do dřevěných sudů, kde začaly rychle kvasit. Když tento proces po několika týdnech ustal, kvas se vydestiloval a nápoj se stal oblíbenou součástí nejrůznějších rodinných oslav.
Foto: depositphotos/belchonock