Sezóna letního ovoce je v plném proudu. Letos dokonce přišla dříve než jiné roky, a tak jsem se slzou v oku zavzpomínala na letní piškotový dort, který jsem kdysi jedla ve Francii.

Když jsme projížděli skrz naskrz Francií, tenhle dortík jsem tam měla v několika obměnách – s různými druhy ovoce umístěnými na dortu i v něm, a vše chutnalo náramně. Pro vás jsem připravila recept na základní variantu. Pokud byste chtěli zkusit dort bohatěji nazdobit nebo různě experimentovat, je to jen na vás…

Ingredience

Na korpus na dortovou formu asi 25 cm:

  • mouku na vysypání formy a máslo na vymazání
  • 150 ml oleje a vlažné vody
  • 300 g másla, hladké mouky, cukru krupice (lepší třtinového)
  • prášek do pečiva
  • pět vajec

Na krém:

  • 300 g másla
  • 200 g cukru (lepší třtinového)
  • 4 dcl mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • jeden vanilkový cukr (nemusí být)

Na zdobení:
čerstvé letní ovoce ze zahrádky (jahody, maliny, případně mix ovoce dle chuti)

Příprava

Oddělíme žloutky, které vyšleháme s cukrem, pak přidáme vlažnou vodu, olej a nakonec mouku, smíchanou s práškem do pečiva.

Z bílků vyšleháme sníh, který přidáme do připraveného těsta. Do vymazané a vysypané formy směs opatrně přelijeme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů, aby byl hezky zlatavý. Nakonec opatrně vyklopíme, necháme vychladnout a rozkrojíme napůl.

Vnitřek vymažeme půlkou mezitím připraveného krému (ingredience na krém se jen smíchají), můžeme také přidat na tenké plátky nakrájené ovoce. Opatrně přiklopíme a vršek dortu nazdobíme rovnoměrně krémem a ozdobíme ovocem.

Jak budete zdobit a pokud „něco přidáte“, záleží na vaší fantazii. Celé dílo nechte hodinku uležet v lednici a podávejte.

Foto: profimedia

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.