Mezi přírodní antibiotika patří všem známá cibule. Žádná česká hospodyňka si bez ní nedovede představit vaření. Cibule je ale skvělá i v naší domácí lékárničce.
Obsahuje řadu minerálů a vitamínů (C, E, B, železo, hořčík, zinek, chróm a kyselinu listovou). Díky sirným sloučeninám dezinfikuje sliznice horních dýchacích cest. Při pokládání na bolavá místa snižuje otoky, mírní bolest a snižuje horečku. Pojídání cibule působí příznivě na sliznice střev, působí proti zácpě. Červená cibule snižuje křehkost cévních stěn. Cibule (stejně jako česnek) obsahuje látku s antibiotickými účinky allicin, díky níž se uplatňuje jako přídatná léčba nachlazení bolesti horních dýchacích cest, kašel. Výborný je cibulový čaj či sirup.
Cibule je široce užívaná při vaření na celém světě. Proč nás pálí oči?
Při loupání, krájení či smažení cibule, se uvolňuje dráždivá slzotvorná látka, těkavý propathial S-oxid, který vzniká enzymatickým rozkladem z s-I-propenylcysteinsulfoxidu. Tato látka pak ve styku s vodou (například v oku) hydrolyzuje na propanol, kyselinu sírovou a sirovodík. Při smažení je tato směs látek vnímána jako příjemné aroma. Existuje mnoho návodů, jak pálení očí při krájení cibule předejít – například krájení cibule pod vodou či průběžné vlhčení cibule během krájení, nošení ochranných brýlí či kontaktních čoček.
Cibule se také využívá při nechutenství, arterioskleróze, potížích zažívání, vysokém krevním tlaku, sirnaté sloučeniny působí bakteriostaticky a obsažené flavonoidy a fytoncidy protizánětlivě.
Cibule se používá ve vlasové kosmetice. Výtažky ze silice (šťáva z cibule smíchaná s vodou) omezují maštění vlasů, tvorbu lupů a prokrvují pokožku hlavy.
Cibulový druhový med je vzácný.
Semenné kultury cibule jsou vynikajícím zdrojem nektaru i pylu. Pyl cibule sbírají včely ve velkém množství a rouskují jej do žlutavě šedých rousek. Jeho výživná hodnota je vysoká. Má světle jantarovou barvu a jemně krystalizuje. Typická je pronikavá cibulová vůně, která však po uskladnění medu zmizí.
A na závěr stará moudrost: „Člověk spíše může vařit bez ohně než bez cibule“.
Foto: profimedia