Špendlíky už dnes nejsou tolik známé jako v dobách našeho dětství. Stále se ale ještě se dají na venkově najít. Chutí jsou dost sladké… Jak je tedy využít v kuchyni?
Špendlíky jsou dnes už hodně vzácné a většina lidí je zaměňuje s mirabelkami, které rostou hojně na stromech u cest. Lidově (botanicky nesprávně) bývají jako špendlíky označovány i jiné druhy slivoní, především mirabelky, které jsou drobnější, kulovité – nikoli protáhlé, podobné žlutým třešním. Jde však o jiné ovoce, i když velmi příbuzné. Špendlík je vlastně žlutá švestka, bohatá na vitamin C, B, železo a minerální látky. Plody jsou chuťově švestce podobné a jsou ještě trochu sladší. Možná i proto se z nich vyrábí nejčastěji vynikající marmeláda nebo povidla či jemná pálenka.
Marmeláda ze špendlíků
Ingredience:
- špendlíky
- voda (200 ml na 3 kg špendlíků)
- 2 lžičky kyseliny citrónové
- 1 hvězdička badyánu
- lžička skořice
- 8 hřebíčků
- 2 želírovací cukry 3:1
- kousek čerstvého zázvoru
- „panák“ rumu
Špendlíky omyjeme, dáme do velkého kastrolu, přidáme badyán, skořici a hřebíček a podlijeme 200 ml vody. Vaříme, dokud se nezačnou oddělovat pecky. Vzniklou ovocnou kaši protřeme cedníkem, tak se zbavíme slupek a pecek.
Hmotu odvážíme, vrátíme znovu do kastrolu, přisypeme želírovací cukr, citronovou kyselinu a přivedeme k varu. Vaříme asi 5-7 minut, vzniklou pěnu sbíráme. Ke konci varu přidáme najemno nastrouhaný zázvor a rum.
Horkou marmeládu plníme ihned do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a uskladníme.
Ovocný koláč:
Ingredience:
- 3 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 100 g tuku
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek kyselého mléka
Vejce, cukr a tuk ušleháme, přidáme ostatní ingredience. Vše smícháme, těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem, nebo vymazaný tukem. Na těsto narovnáme celé špendlíky (nebo jiné ovoce), posypeme drobenkou nebo jen po upečení pocukrujeme a pečeme v předehřáté troubě dorůžova.
Text: Darina Zumrová
Foto: profimedia