Meruňka je jedním z nejrozšířenějších stromů na světě. Pochází ze Severní Číny, kde stále planě roste. Na zpáteční cestě z válečných výprav po Indii ji do Řecka přivezl Alexandr Veliký.
Meruňky mají nízký obsah kalorií (asi 48 kcal/100 g), dají se konzumovat při redukčních dietách. Dále jsou bohaté na alkalické minerální soli, díky čemuž vyvolávají v těle zásaditou reakci. Významné jsou i proto, že obsahují malé množství sodíku a hodně draslíku a jsou bohaté na stopové prvky, jako jsou mangan, fluor, kobalt a bor. Také obsahují velké množství sacharidů (fruktózy a glukózy).
Sušené meruňky jsou dobrým zdrojem proteinů (1,4 %) a železa, které je jejich charakteristickým minerálem. Nejdůležitější složkou meruněk, ať už čerstvých nebo sušených, je však betakaroten (provitamin A). Meruňky patří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci.
Konzumace meruněk pomáhá udržovat dobrý stav zraku a dává očím jiskru a krásu, které jsou projevem dobrého zdraví. Meruňky se doporučují v případě suchých spojivek, při jejich chronickém podráždění nebo svědění, ztrátě ostrosti vidění v důsledku atrofie čoček a při šerosleposti.
Pozor! Na velké množství zkonzumovaných meruněk by mohly doplatit těhotné ženy, a to pro vysoký obsah mědi.
Díky obsahu provitaminu A meruňky zvyšují odolnost proti infekcím. Doporučují se při chronickém zánětu sliznice hltanu, zánětu vedlejších dutin nosních a ekzémech.
Meruňková kúra: Po dobu 15 dní se konzumuje půl kilogramu čerstvých meruněk denně, nejlépe místo večeře.
Skvělou chuť těchto plodů všichni známe např. z marmelád, kompotů, zmrzlin, buchet a dalších pochutin. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších ovocných příchutí u nás. Meruňky je možné využít ve sladké kuchyni v pověstných knedlících i v kuchyni slané, jako pyré výborně doplňují některá masa.
Meruňková bublanina na plech
60 g oleje řepkového nebo slunečnicového smícháme se 40 g másla, 250 ml jogurtu a 140 g cukru, přidáme vanilkový cukr. Vařečkou dobře spojíme a promícháme. V samostatné misce odměříme 400 ml mouky a smíchám se 4 lžičkami prášku do pečiva a 2 lžičkami jedlé sody.
Zahřejeme troubu na 180 stupňů. Do tekuté směsi metlou zamícháme 4 vejce – jedno po druhém tak, aby se každé vejce nejdříve se směsí dobře spojilo. K tekuté směsi přisypeme polovinu mouky a promícháme. Pak přidáme zbývající mouku a promícháme. Plech vyložíme pečícím papírem, těsto na něj vylijeme a na povrch poskládáme omyté a osušené meruňky řezem nahoru. Peču asi 25 minut.
Dřeň z meruněk
Ingredience: 500g meruněk; cukr nebo med (záleží také, jak moc zralé/sladké jsou meruňky)
Meruňky s cukrem rozmixujte ručním mixérem a přelijte do vhodné nádoby k zamrazení. Uvařte si domácí jednoduchou marmeládu bez přidaného pektinu. Je to ten nejlepší a nejjednodušší způsob.
Meruňková marmeláda
Ingredience: 1 kg krásně vyzrálých meruněk, 1/2 kg krystalového cukru, dvě lžíce vody, pár snítek máty.
Meruňky odpeckujte a nakrájejte na menší kousky. Dejte meruňky do velkého pekáče nebo do velké nepřilnavé pánve. Podlijte tak dvěma lžícemi vody a přiveďte k varu. Míchejte a vařte 15 minut.
Potom přidejte 1/2 kg krystalového cukru a vhoďte pár snítek máty. Mátu samozřejmě přidávat nemusíte, dle vaši chuti. Přiveďte k varu a zprudka 10 minut vařte a pečlivě míchejte.
Vyndejte mátu, nalijte do čistých vařících sklenic, zavřete vyvařenými víčky a otočte. Máte hotovo.
Foto: profimedia