Každá země má své speciality a my jsme se je rozhodli s vámi objevit. Tentokrát pojedeme jen na malý výlet k rakouským sousedům. Vídeňský řízek a lehký bramborový salát zná hodně lidí… ale jaký je originální recepty?
Lehký bramborový salátek
Ingredience:
- chuťově dobré brambory – nutno dopředu vyzkoušet
- hovězí vývar
- cibulka, lépe červená
- bílý ocet
- slunečnicový olej
- špetka pepře a soli, nejlépe čerstvě mleté
Nejprve uvařte ve slupce brambory, pokud jsou nové, dobře je očistěte a pak nemusíte loupat. V opačném případě po uvaření nechte lehce zchladit a oloupejte. Nakrájejte na kolečka a skládejte do připravené mísy. Při vaření brambor mezitím oloupejte cibulku a nakrájejte na plátky. Až budou brambory naskládané, přidejte cibulku, trochu oleje, octa a nakonec zalijte vroucím hovězím bujónem. Dokořeňte a dobře promíchejte. Nakonec nechte odstát a zchladit.
Počet ingrediencí volte podle množství brambor, které užijete. V salátu by neměla převažovat žádná chuť, zejména ne cibule. Chuť by měla být vyvážená, lehká… tak akorát.
Pravý vídeňský řízek
Ingredience:
- kilo telecí kýty
- tři vejce, nejlépe z volného chovu
- čerstvá strouhanka
- hladká mouka
- sádlo na smažení (zdravější verzí je ghí – tedy přepuštěné máslo)
- špetka soli
Kýtu si nechte nakrájet nebo ji sami nakrájejte doma asi na centimetrové plátky. Potom řízky naklepejte, ale tak aby byly jeden na druhém, případně po jednom, ale překryté igelitovým pytlíkem, nebo potravinářskou fólií. Pak osolte, obalte lehce v mouce, vajíčku a strouhance, trojobal bychom neměli na řízek „hňácat“, vše jen lehce, jinak nebudou řízky po osmažení nadýchané. Nechte rozpálit pánev, přidejte omastek ve vyšší vrstvě a pak začněte smažit.
Foto: profimedia