Asi před měsícem se začaly červenat v korunách stromů, ale jejich pravý čas přichází právě nyní. O čem je řeč? Přece o třešních! Třešně a višně jsou obzvláště přínosné pro lidské zdraví. Třešeň je strom u nás pěstovaný řídce už od doby Římanů, zatímco višeň přišla v nové době z Přední Asie a Arménie.
Nastává čas zavařování, pečení bublaniny nebo přípravy džemu. Dopřejte si ale třešně i čerstvě utržené. Jsou výborným pomocníkem pro zdraví. Obsahují antioxidanty, které tělo chrání od škodlivých látek. Vitamín C zase posiluje imunitu a draslík podporuje vylučování vody z těla. Třešně jsou i zdrojem jódu a vápníku. Pomáhají regulovat trávení a čistí ledviny. O třešních a višních se říká, že jsou zabijáci tuků, protože neutralizují tuky v těle.
Vysoká konzumace třešní, zejména jako očistná kúra, se doporučuje při artróze, dně, revmatoidní artritidě, arterioskleróze, chronické zácpě, autointoxikaci v důsledku nevhodné stravy, chronické hepatopatii (onemocnění jaterní tkáně), selhání srdce, rekonvalescenci a rakovině.
Sladké a šťavnaté třešně jsou opravdickou královnou těchto dní, jsou vhodné nejen do ovocných koláčů, džemů a kompotů.
Kromě zavařování se dají i zmrazit. Vypeckované a neslazené ovoce se vám bude hodit k pozdějšímu použití do koláčů, vypeckované a pocukrované se uplatní v nákypech. Čerstvé vydrží v lednici pár dní. Nikdy je neukládejte blízko aromatických potravin, protože lehce přebírají pachy. Ideální je uzavřená miska.
Třešně v rumu
Ingredience:
- rum
- třešně nebo višně
- cukr
Libovolné množství třešní opereme a po částech naskládáme do sklenice, každou vrstvu třešní posypeme cukrem, když máme sklenici plnou, zalijeme třešně rumem nebo vodkou tak, aby alkohol aspoň o 2 cm převyšoval třešně. Potom sklenici uzavřeme a dáme do chladna a tmy asi na tři týdny uležet. Pak můžeme ještě naředit.
Likér je super, na poháry, s ledem k posezení s kamarády, nebo uchovat v lednici na zimní večery a potom připravit jako svařák.
Zmrzlina s třešněmi
Ingredience (dvě porce):
- 180 g jogurtu
- 180 g mléka
- 100 g smetany na šlehání
- 2 lžíce cukru
- hrst třešní
V misce smícháme suroviny na zmrzlinu – mléko, smetanu a jogurt s cukrem. Ideálně tomu pomůžeme mini mixerem. Směs dáme do zmrzlinovače a necháme z ní vymíchat zmrzlinu.
Do již hotové zmrzliny zamícháme na drobné kousky pokrájené třešně. Třešně taky můžete rozmačkat a přidat do směsi chvilku před tím, než bude zmrzlina hotová.
Třešňová marmeláda
Ingredience:
- Třešně 1kg
- Cukr 1/2kg
- Griotka 5lžiček
- Gelfix
- Čokoláda hořká
- Dobře omyté třešně vypeckujeme, rozmixujeme a přidáme Gelfix rozmíchaný s trochou cukru.
Přivedeme k varu, přidáme zbytek cukru a čokoládu a povaříme 5 minut.
Odstavíme, přidáme griotku a plníme do vyhřátých sklenic.
Zavíčkujeme a necháme do druhého dne chladnout postavené na víčku.
Třešňové ragú
Smícháme 1/4 l červeného vína a 1/8 portského vína, když nemáme, stačí červené víno, vanilkový lusk a skořici a povaříme. Přidáme 1 pl pudinkového vanilkového prášku nebo maizeny a povaříme. Vmícháme vypeckované třešně, asi 250 g.
Text: Darina Zumrová
Foto: profimedia