V parných dnech je třeba pořádného osvěžení, jednou ze zdravějších variant je výborná bezinková limča. Nebojte se vyzkoušet něco nového.
Černého bezu si vážili už ve starověkém Římě. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky, dají se použít i při nachlazení, regenerují jaterní buňky a preventivně působí proti rakovinovému bujení. Navíc najdou uplatnění i v domácí kuchyni. Dá se z nich vyrobit úžasný sirup, který má jemnou a tak trochu citrusovou chuť, ale i med či ocet. A v neposlední řadě kosmetice, nebo smažené květy bezu, které pokud posypete moučkovým cukrem, vytvoříte sladký dezert, který jistě ocení vaše děti.
Zkuste bezinkovou limonádu
V poslední době jsou velmi oblíbené domácí limonády. Malinovou, pomerančovou či okurkovou ochutnal už asi každý, tak proč nezkusit něco nového, třeba s příchutí bezinek.
Na limonádu budete potřebovat 35 bezinkových květů, 7 litrů vody, 1 kilogram cukru a kyselinu citrónovou. Omyté květy namočte do vody na 24 hodin, pak vzniklou směs přeceďte, přidejte do ní cukr a nakonec kyselinu citronovou. Dobře promíchejte a podávejte vychlazené.
Tip: Pokud se vám ovšem nechce čekat a na osvěžující limonádu máte chuť právě teď, připravte si ji z nového Dobrého sirupu STUDENÝ i HORKÝ s příchutí voňavých bezinek a šťavnatých švestek. Stačí sirup zalít vychlazenou perlivou minerálkou a je hotovo. Z půl litru Dobrého sirupu připravíte až 5,5 litru nápoje. A pokud se trochu ochladí, zahřeje vás horký nápoj, sirup jen ve sklenici zalijte horkou vodou o teplotě 80ºC. Více informací na www.dobra-voda.cz.