Studentský život a káva k sobě neodmyslitelně patří. Téměř každý student pije kávu, aby se ráno probral, nastartoval své tělo i mysl. Je to náš nerozlučný parťák během zkouškového období, kdy do noci sedíme nad nekonečným množstvím papírů, a hlavně slouží jako praktická pozvánka na rande. Káva ovšem může vstoupit do našeho života i z druhé strany kávovaru. Přivydělat si během studia je fajn, zvlášť když se práce stane naším koníčkem. Tady je 10 důvodů, proč se stát baristou.
1. Káva zdarma
Spousta firem nabízí benefity, které skvěle zní, ale málokdy přinesou všem zaměstnancům tolik radosti a užitku, jako káva. Když se stanete baristou a budete mít štěstí, budete si kávu vychutnávat na účet zaměstnavatele. „V CrossCafe jsme dlouho poskytovali výrazné zaměstnanecké slevy na pití i jídlo z naší nabídky. Před nedávnem jsme tento benefit rozšířili o kávu zcela zdarma pro každého, kdo v CrossCafe pracuje. Je jedno, jestli je brigádník nebo manažer kavárny. Všichni máme rádi, když nás někdo pozve na kafe, tak jsme se rozhodli zvát naše zaměstnance,“ říká Luboš Martínek, ředitel českého kavárenského řetězce CrossCafe Original.
2. Voňavé pracovní prostředí
Vůně čerstvé kávy dokáže s naší náladu zázraky. Teď si představte, že máte celodenní přísun téhle lahůdky pro svůj čich. Málokterá práce voní tak skvěle, jako práce v kavárně.
3. Kreslíte si v pracovní době
Přípravou Espressa umělecké vyžití baristy zdaleka nekončí. Kdo rád kreslí, může svůj talent rozvíjet kreslením mléčnou pěnou!je velmi oblíbený mezi všemi hosty kaváren. Je téměř jisté, že když se vám obrázek povede, host se s ním pochlubí na instagramu. V tu ránu je vaše dílo světové!
4. Poznáte mnoho lidí
V kavárně se dennodenně potkáte se stovkami hostů. Určitě se najde slušná řádka těch pravidelných, kteří se na vás budou těšit, a vy se budete těšit na ně. Kromě toho jsou týmy na kavárnách často plné lidí podobného věku i zájmů. Můžete tak potkat přátele na celý život!
5. Pořád je co se učit
Svět kávy je stále neprobádaný do všech detailů. Neustále se objevují nové podněty a trendy, které můžete jako barista odkrývat a zkoušet. Tak jako se sommeliér věnuje vínu nebo barman míchání koktejlů, tak i káva má svého specialistu. S potřebným teoretickým základem a praxí člověk pronikne do alchymie její přípravy. „Kdysi dávno pro mě bylo velkým překvapením, jak zásadně umí každý detail ovlivnit výslednou chuť. Jsou to takové nuance jako třeba nenahřátá páka, ve které kávu připravujete, nenahřátý hrníček, špatná teplota vody, krátká nebo dlouhá extrakce, nesprávná gramáž, příliš jemně nebo naopak hrubě namletá káva a mnoho a mnoho dalších. Všechny tyto aspekty si správný barista umí pohlídat, aby byl jeho produkt vždy perfektní,‘‘ vysvětluje Petr Korbel, šéfbarista sítě kaváren Crosscafe.
6. Máte moc zlepšovat lidem den
Kavárna je místem pro příjemné zážitky. Lidé sem chodí relaxovat, mlsat a potkávat se s přáteli. Občas přijdou vyčerpaní z práce nebo ze školy a vy máte možnost zlepšit jim náladu svým úsměvem a skvěle připravenou kávou. „Správný člověk na správném místě dokáže vždy potěšit lidi kolem sebe a zlepšit jim den třeba i pouhým šálkem kávy. I to je posláním baristy,‘‘ říká Petr Korbel, šéfbarista sítě kaváren Crosscafe.
7. Rozšíříte své povědomí o kvalitní kávě!
Člověk, který se rozhodne poznat tento lahodný nápoj ze všech možných úhlů, přináší osvětu mezi širší okruh populace. Každou precizně připravenou kávou lze přesvědčit dalšího zákazníka, že snaha vyhledávat vysokou kvalitu, má smysl.
8. Získáte lukrativní povolání…
Většina zákazníků kaváren a restaurací dává daleko více přednost kvalitě před kvantitou. Provozovatelé proto investují do špičkové technologie a dávají důraz i na dokonalé zaškolení baristů. To jsou dva hlavní pilíře, které určují celkovou hodnotu výsledného nápoje. „Káva je velmi zajímavé téma, dnes jde opravdu do módy. Rozhodně je pro mě dnes práce baristy něčím prestižním. Není to nějaké nosítko nebo vařítko kávy, pravý barista je odborník,‘‘ doplňuje Petr Korbel, šéfbarista sítě kaváren Crosscafe.
9. Káva bude vaší vášní!
Profese baristy spojuje mnoho disciplín od poznávání kávy jako rostliny, přes odkrývání přípravy až po lidskou stránku tohoto povolání. Nejeden člověk, který doslova propadl tomuto odvětví, mluví o nalezení vášně a nemůže přestat s objevováním.
10. Naučíte se zvládat stres
Občas se do kavárny nahrne tolik lidí, že nevíte, kam dřív skočit. V takových chvílích je nejdůležitější zachovat klid a dělat to, co vám jde nejlépe. Stačí si uvědomit, že ti lidé jsou tam právě proto, že svou práci děláte dobře. Zvládání stresových situací se vám navíc bude do života hodit. Takže dobrá rada na závěr: Keep calm and make coffee!
Foto: Crosscafe, Profimedia.cz